Davne 1557.godine, osmanski sultan Sulejman Veličanstveni dade naredbu za gradnju Starog mosta u Mostaru. Naredbu zaprimi Hajrudin mimar, mostograditelj, a na kamen položen u temelje mosta upisa: „Ovaj Most sagrađen kao luk duge. Ima li mu išta slično u svijetu, Bože moj?“

Cilj izgradnje bio je da se zamijeni stari drveni most koji je bio viseći, te se pokazao nestabilnim. Izgradnja je trajala devet godina.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine, Most je djelomično oštećen od strane srpskih snaga i JNA. Dana 9. novembra 1993. HVO je srušio Stari most kao dio kampanje granatiranja i terorisanja Mostara. Dan ranije, 8. novembra 1993. HVO je započeo sa kampanjom rušenja Mosta ispaljujući na desetine projektila u luk i kule Mosta, što je okončano 9. novembra 1993., njegovim konačnim rušenjem.

Osoba kojoj se sudilo za rušenje Starog mosta je zapovijednik HVO-a Slobodan Praljak.

Stari most je rekonstruiran i potpuno obnovljen 2004. godine. Među donatorima su bile turska i talijanska vlada. Jula 2005. godine, Most je uvršten na listu UNESCO-vih zaštićenih spomenika kulture.
Prvi kamen temeljac donesen je iz Perzije.

Most je oličje skokova, ašikovanja, zaslaska sunca. Do danas mami brojne turiste iz raznih zemalja, koji dolaze vidjeti njegovu nenadmašnu ljepotu i sjaj.