Da je hrvatska nogometna reprezentacija brend, to smo već znali. Pogotovo nakon Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji. Ali da naši “vatreni” mogu pobuditi toliko interesa i izvan granica Lijepe naše… E to je već posebna priča.

Četiri dana trajala je prva aukcija dresova nošenih na jednoj utakmici kompletne nogometne momčadi, i to baš hrvatske nogometne reprezentacije s utakmice protiv Mađarske 10. listopada u Splitu.

SAMO LUKIN STAJAO 45.000 KN

Tajanstveni Mađar kupio je tri dresa ‘vatrenih’ za 50.000 kn!

Kupio dresove za 50 tisuća kuna

“Vatreni” su dresove koje su nosili u prvom poluvremenu potpisali i predali na javnu internetsku dražbu na stranici MatchWornShirt. Početna cijena bila je 89 eura, dostava je besplatna, a 79 posto prihoda išlo je humanitarnoj zakladi hrvatske reprezentacije “Vatreno srce”.

Daleko najveću cijenu postigao je dres kapetana Luke Modrića, čak 6000 eura ili 45.000 kuna! Kupio ga je korisnik iz Japana koji se u posljednjem satu dražbe nadmetao s posjetiteljem iz Mađarske i na koncu dobio vrijedan eksponat najboljeg nogometaša na svijetu prošle sezone.

Kontaktirali smo gospodina iz Mađarske koji nije očajavao zbog izgubljene aukcije, otišao je kući s dresovima Borne Barišića, Ante Rebića i Brune Petkovića. Iznenadio nas je tečnim hrvatskim jezikom s druge strane slušalice.

– Pozdrav, zovem se Arnold Vanyur (38). Naravno da znam hrvatski, majka mi je Hrvatica, otac Mađar – predstavio nam se veliki navijač “vatrenih” iz dijaspore.

Foto: Privatna arhiva

Arnold je rođen u Pečuhu, ali je odrastao u Salanti, selu koje je 20-ak kilometara od Donjeg Miholjca.

– Salanta je puna Hrvata koji su tu došli prije 600-700 godina iz Hercegovine tijekom rata s Turcima. Čuvali su jezik, običaje. Zato i ja danas znam hrvatski, odrastao sam u tom okruženju – govorio je ponosni Arnold.

‘Imam 50 Mandžinih dresova’

Ormari su mu prepuni dresova hrvatskih reprezentativaca.

– Od 2014. skupljam dresove s utakmica. Ovih iz reprezentacije imam oko 80 i tu ne planiram stati – rekao nam je Arnold.

A zašto baš dresovi Petkovića, Barišića i Rebića?

– Barišićev zato jer mi je Osijek dosta blizu, tamo imam dosta prijatelja, a on je od tamo. Rebićev mi je trebao jer sam ostao bez njegovog dresa koji je nosio protiv Španjolske. Taj sam mijenjao za Mandžin dres iz Bayerna pa mi je trebao novi Antin dres. A Petković? Apsolutno fantastičan igrač, u njemu vidim Mandžukićevog nasljednika, a Mandžo mi je najdraži igrač, san mi je jednog dana popiti kavu s njim i pokazati mu što sve imam od njegovih dresova. Imam 50 njegovih dresova iz klubova i reprezentacije – rekao je hrvatski Mađar.

Foto: Privatna arhiva

Nije mu žao što nije došao do Modrićevog dresa.

– Ma kakvi, bolje je imati tri dresa, nego jedan za istu cijenu. Imam plan. Cilj mi je složiti početnu jedanaestoricu Hrvatske iz finala sa SP-a od crno-plavih dresova. Nedostaju mi samo Strinić i Subašić – pohvalio se Vanyur.

Na gostovanja ide često.

– Bio sam u Italiji, Albaniji, Turskoj, Slovačkoj, na Euru 2016., na SP-u 2018. Doduše, sad idem malo rjeđe na gostovanja jer sam prije godinu dana dobio kćerkicu Marinu – rekao je Arnold koji je, uz hrvatsku reprezentaciju, veliki navijač Dinama.

Foto: Privatna arhiva

Uz reprezentaciju ga uglavnom vežu lijepa iskustva.

– Na utakmice uvijek idem sa sjajnom ekipom iz Osijeka. Najdraža mi je utakmica bila 2013. protiv Srbije pa Argentina na SP-u u Rusiji. Nemam baš loših iskustava, izbjegavam nerede, na utakmice idem samo navijati. Volim putovati i upoznavati nove ljude. Jedino me boli finale SP-a protiv Francuza – objašnjava Arnold.

Foto: Privatna arhiva

Njegovom strašću prema reprezentaciji oduševljeni su i igrači. 

– Nepojmljivo im je da dajemo tolike novce za njihove dresove. Pa ja sam na dresove naše reprezentacije potrošio oko 70.000 eura. Imam sreću da radim u Ruralnom razvojnom programu koji financira EU i Mađarska. Pišem natječaje i koordiniram projekte pa imam primanja koja mogu ispratiti moj hobi.

Foto: Privatna arhiva

Hrvatsku za kraj kvalifikacija čeka odlučujuća utakmica sa Slovačkom. Ne treba ni pitati dolazi li Arnold.

– Naravno da dolazim! Igramo toplo-hladno, ali mislim da Euro nije upitan. Imamo puno ozljeda, nedostaje nam Vrsaljkova brzina i prodornost na desnoj strani, bit će to bolje. Puno nade polažem u mlade igrače poput Petkovića, Brekala, Vlašića, Benkovića, Katića…

Foto: Privatna arhiva

A za koga je navijala obitelj kad se igralo protiv Mađarske?

– Svi smo bili za Hrvatsku. Žena mi je Mađarica, ali i ona je za “vatrene”. Znaju to i naši susjedi, ali nitko nema problema s tim. Žena mi baš je voli mađarski nogomet jer se puno ulaže, vlada Savezu daje velike novce, grade se stadioni, a rezultata nema. To je mnogima trn u oku – završio je Arnold.

Izvor: Mato Galić / 24sata.hr