Za danas je najavljen dolazak tri puna autobusa iz Austrije, a koja bi trebala ući na GP Izačić. Osobama koje dolaze iz Austrije bit će izdano rješenje o kućnoj samoizolaciji ili nekom drugom zdravstvenom nadzoru.

Ministrica zdravstva USK Nermina Čemalović kaže da je riječ o BH državljanima koji su ostali bez posla u Austriji, te da će pri dolaska na granicu svi biti pregledani.

„Na Granični prijelaz “Izačić” uputit ćemo dva medicinska tima, te će sve osobe biti detaljno pregledane. Ljudi sa određenim simptomima bit će upućeni prema domovima zdravlja na dalje liječničke pretrage, dok će onima bez simptoma biti određena obavezna kućna samoizolacija. U ovom momentu ćemo tako postupiti, s obzirom da karanteni još nisu stavljeni u upotrebu – kazala je Ćemalović.

Inače, najnovija naredba Civilne zaštite FBiH predviđa da osoba koja uđe u BiH provede 24 sata u karanteni, a doktor treba odlučiti za svakog putnika da li će ići u izolatoriji ili u kućnu samoizolaciju. Međutim, za sada nema uvjeta za takvo zadržavanje putnika na granici jer, kako saznajemo, šatori koje su postavili pripadnici Oružanih snaga BiH ne zadovoljavaju osnovne zdravstvene i higijenske uslove.

Izvor: usn.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.