Na iće i piće spiskali koliko radnik zaradi u 35 godina

avaz.ba

Do lažnog plusa došlo se tako što u rashodima nisu iskazane sudske presude, teške 20,3 miliona KM, niti dug od 230.000 maraka Kantonu Sarajevo.

Srednjobosanski kanton frizirao je podatke i prikazao da je prošlu godinu završio u suficitu od 6,7 miliona KM, a zapravo je njegov budžet bio u minusu od skoro 14 miliona maraka.

Do lažnog plusa došlo se tako što u rashodima nisu iskazani 20,3 miliona KM obaveza na osnovu sudski presuda niti dug od 230.000 maraka Kantonu Sarajevo, koji je i tužio SBK.

Više računa

No, Vladu na čelu sa premijerom Tahirom Lendom (SDA), i institucije SBK ni dugovi oko vrata nisu spriječili da u prošloj godini nemilice troše narodne pare, na šta su ukazali federalni revizori u nedavno objavljenom izvještaju.

Iz tek objavljenog izvještaja vidi se da je samo na reprezentaciju iz kantonalne kase potrošeno čak 320.100 KM. Toliko, otprilike, stekne radnik sa prosječnom plaćom u tom kantonu(698 KM) u 35 godina rada, što je skoro cijeli radni vijek. Poređenja radi, iz federalne kase na reprezentaciju je otišlo oko 500.000 KM, a budžet FBiH je 15 puta veći od budžeta SBK.

Revizori su naveli kako se u računima za reprezentaciju ne vidi svrha trošenja. U jednom pravdanju reprezentativog troška čak je priloženo i više računa koji se dijelom odnose na 2016. i 2015. godinu.

– Utvrđene nepravilnosti odnose se na premijerov ured, Skupštinu, ministarstva finansija, pravosuđa i uprave, privrede te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva – dio je izvještaja.

Iz revizorskog izvještaja vidi se i da je za ugovore o djelu iz budžeta SBK potrošeno više od 800.000, a za razne komisije više od 400.000 maraka.

  • Lendo: Frizirani podaci

    Lendo: Frizirani podaci

Bez kriterija

Revizori su, davši vlastima SBK ponovo negativnu ocjenu za raspolaganje javnim novcem, ukazali i na to da je 3,6 miliona maraka tekućih transfera plasirano mahom bez kriterija.

Među nepravilnostima u javnim nabavkama navode primjer kupovine tri automobila za potrebe sudova, u kojima je naznačeno da se traže Škode Octavije.

Revizori su ukazali i na to da su se namjenska sredstva za, naprimjer, zaštitu od prirodnih nesreća, posuđivala za tekuću likvidnost, odnosno za krpljenje rupa u budžetu.

Budžet SBK dobio je, inače, negativnu ocjenu i za 2015. godinu, kad je premijer, također, bio Lendo.

Za putovanja 320.700 maraka

Srednjobosanski kanton lani je imao nepunih 180 miliona KM prihoda, od kojih je na plaće, naknade i doprinose potrošeno skoro 108 miliona maraka.

Zabilježena su kršenja zakona kad su u pitanju ove isplate, jer su porezi i doprinosi uplaćivani sa zakašnjenjem.

Na putovanja je otišlo čak 320.700 maraka.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...