Samir Aličić i Malonogometni klub „Karaula“ iz bihaćke Mjesne zajednice Izačić bili su u subotu, 26. marta, organizatori i domaćini Sedme Štraparijade koja se održala na lokalitetu Karaula.

Na Štraparijadi se inače takmiče najbolji konji u potezanju balvana – trupaca u tri kategorije. Neki Štraparijadu nazivaju i šlajs. Održana su takmičenja u tri standardne kategorije: laka, srednja i teška a učestvovalo je 46 parova konja.

Svi konji učesnici moraju imati uredna uvjerenja IAK koja je na licu mjesta prekontrolisao kantonalni veterinarski inspektor. Ovu manifestaciju koja je trajala do 22:00 sati pratilo je ove godine najviše gledalaca, a procjenjuje se da ih je bilo oko četiri hiljade. Na manifestaciji se inače naplaćuje ulaznica i ona je ove godine iznosila 5,00 KM. Na čelu organizacije bio je Samir Aličić, sa porodicom.

Svaki par konja u natjecanju imao je na raspolaganju ukupno pet minuta vremena u kojem je morao što brže preći stazu. Vlasnici konja i njihovi pomagači u ovom takmičenju odnedavno, nakon jedne novinarske reportaže o nehumanom postupanju sa konjima, ne smiju u ograđeni krug unositi kandžije niti druga sredstva.

Vrijeme je tokom dana bilo prohladno i oblačno, naizmjenično sa kišom i subcem što je inače otežavalo normalno odvijanje takmičenja.

Na posebno pripremljenoj pisti bilo je živo, vodili su se žestoki, iscrpljujući i neizvjesni dvoboji, ali pobijedili su ipak najbolji. U video prilogu pogledajte rezultate sve tri kategorije. Štraparijada u Izačiću odličan je uvod u sezonu štrapanja za kojim vlada sve veći interes kako učesnika tako i zainteresirane publike.

//reprezent.ba