Na lokalitetu Kozara, općina Novo Goražde, danas su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije žrtve proteklog rata.
Nekompletni posmrtni ostaci pronađeni su na miniranom terenu, a prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, najvjerovatnije se radi o žrtvama bošnjačke nacionalnosti koje su 1992. godine nastradale na području Čajniča.

Pronađeni posmrtni ostaci su prebačeni u Centar za identifikaciju u Goraždu radi kriminalističko – tehničke i sudskomedicinske obrade te izuzimanja uzoraka koštane srži kako bi se uz pomoć DNK analize utvrdio identitet žrtava – kazala je glasnogovornica Instituta za nestale Emza Fazlić.

Ekshumacija je obavljena pod nadzorom Tužilaštva BiH i naredbi Suda BiH, kao i učešće Instituta za nestale osobe BiH, vještaka sudske medicine kao i uposlenika BHMAC-a te Uprave civilne zaštite Republike Srpske, a koji su prije same ekshumacije deminirali teren na kojem su posmrtni ostaci ranije uočeni.

Izvor: Hayat.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.