Tokom posljednjih nekoliko dana došlo je eskalacije nasilja između migranata i grčke policije. Naime, u pokušaju da pređu granicu migranti su na grčke graničare bacali kamenje, flaše, palili vatru… S druge strane migrantima koji su bili spremni na nasilje, piše RT, odgovoreno je suzavcima. 

Iz Grčke za to vrijeme upozoravaju migrante da ne pokušavaju ući ilegalno u zemlju, jer će biti vraćeni. 

Kako je kazao grčki premijer Kirijakos Micotakis (Kiriakos) njegova zemlja odlučna je u tome da štiti svoje granice.

– Granice Grčke su vanjske granice Evrope. Mi ćemo ih zaštititi. Ne pokušavajte ući u Grčku ilegalno, vratit ćemo vas – poručio je on.

Rekao je i da će sutra, zajedno sa predsjednikom Evropskog vijeća Čarlsom Majklom (Charles Michel), posjetiti Evros, granični prijelaz s Turskom.

– Naše vijeće za nacionalnu sigurnost odlučilo je podići nivo zaštite na granicama na maksimum – izjavio je Micotakis nakon kriznog sastanka vlade, prenose svjetski mediji.

Inače, Grčka je u stanju maksimalne pripravnosti kako bi zaštitila svoje granice od priljeva hiljade migranata. Portparol grčke vlade Stelios Pecas izjavio je jučer kako Turska koordinira i ohrabruje kretanje migranata te da je riječ o prijetnji nacionalnoj sigurnosti zemlje.

Turska je, podsjetimo, otvorila svoje granice s Evropom, Grčkom i Bugarskom, oslobodivši prolaz hiljadama izbjeglica i migranata. Tako vrši pritisak na EU i članice NATO-a kako bi dobila njihovu podršku za svoje vojne operacije u Siriji.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Na nasilje migranata grčki graničari odgovorili suzavcem / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.