Medžlis Islamske zajednice Prijedor izdao je saopćenje u vezi s oskrnavljenjem vakufskih objekata u Prijedoru.

Kako navode, u utorak, 5. marta, osvanuli su uvredljivi grafiti s nacističkim porukama (četiri S) na ulazu u harem Čaršijske džamije u Prijedoru i na garaži čaršijske džamije.

“U vrijeme kada sve više govorimo o suživotu toleranciji i sprječavanju djela nastalih iz mržnje, još uvijek ima onih koji su zadojeni fašizmom i mržnjom”, saopćili su.

Medžlis Islamske zajednice Prijedor oštro osuđuje ovakve vandalske radnje sa izlijevom mržnje prema islamu i Bošnjacima u Prijedoru, te poziva sve vladine i ne vladine organizacije, predstavnike političkog, kulturnog i vjerskog života da osude ovaj čin i doprinesu njegovom spriječavanju u budućnosti, prenosi Klix.

“Tražimo od nadležnih organa da sprovedu istragu o počiniocu/počiniocima i adekvantno ih kazne, s ciljem sprječavanja ovakvih radnjih u buduće. Ponadali smo se da su mrzitelji uzeli pouku iz slučaja razbijanja prozora na Čaršijskoj džamiji u septembru 2014 .god., nažalost kako vidimo još je puno onih koji se ne mogu pomiriti sa činjenicom da su Bošnjaci, muslimani, u Prijedoru svoji na svom i da su se uspjeli vratiti i obnoviti svoje džamije i kuće. Takvim poručujemo da nas ne mogu zastrašiti i da ćemo i dalje širiti optimizam i slobodno izražavati svoju vjeru, kulturu i tradicij”, navodi se u saopćenju.

Izvor: Klix.ba