Patrole policije Unsko-sanskog kantona i dalje provode mjere Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom prema kojima je migrantima zabranjen ulazak u Kanton. Migranti se zbog toga zadržavaju na punktu u Velečevu, a pomoć im svakodnevno pruža Crveni križ Unsko-sanskog kantona.

Već dvije godine Crveni križ USK-a, na punktu u Velčevu kod Ključa, pruža pomoć migrantima koji se nađu u tom rejonu.

Uglavnom je riječ o osobama koje pokušaju ući na prostor Kantona kako bi sa neke od lokacija duž državne granice sa R Hrvatskom, dalje nastavili put do svog cilja, najčešće Italije i Njemačke.

Prema riječima koordinatorice Crvenog križa Ključ, na ovom punktu je samo u posljednja tri dana pružena pomoć za 150 lica u pokretu koja su stigla iz pravca Sarajeva. Pomoć se ogleda prije svega u psihološkoj podršci, potom medicinskom tretmanu, ali i hrani, odjeći i obući.

Izvor: RTVUSK.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.