U okviru obilježavanja Dana bihaćkih brigada, bivše starješine i borci posjetili su danas šehidska obilježja u Golubiću, Sokocu, Ribiću, odnosno Čekrlijama i prisjetili se samih početaka formiranja prvih službenih oružanih jedinica na ovom području. Prije svega, Teritorijalne odbrane, a kasnije odreda, bataljona i brigada, koje su tokom srpske agresije, iznijele ogroman teret odbrane cijelog tadašnjeg Bihaćkog okruga…

Borbena dejstva prvih mjeseci rata 1992. godine u području Golubića, Sokoca i Dobrenice, ubrajaju se u red najvažnijih za odbranu grada. Upravo preko ovih naselja srpski agresor je pokušao ovladati širim područjem Bihaća.

Formiranjem bihaćkih brigada i uspostavom čvrstih linija odbrane, prodor u grad na Uni ostao je samo san daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

S tim u vezi, posjetom šehidskim obilježjima u Golubiću i Sokocu nekadašnje ratne starješine su još jednom podsjetile da se u vrijeme formiranja ovih jedinica, na ovom mjestu odlučno branio i odbranio Bihać.

(rtvusk.ba)

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.