Programska deklaracija SDA potvrdila je da se ciljevi ove stranke nisu promijenili od 1991. godine kada ju je vodio Alija Izetbegović i da su još u ratnim rovovima gdje su im interese branili mudžahedini, istakao je zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Nikola Špirić.

– Kada sam nedavno upozorio da je nesaglediva opasnost ako se poklapaju stavovi i vizije o BiH među pripadnicima odreda ‘El Mudžahid’ i sadašnjeg bošnjačkog političkog vođstva mnogi su ocijenili moju izjavu neodmjerenom u ovom trenutku – rekao je Špirić Srni.

On je naglasio da je upravo ovaj trenutak pokazao šta je decenijska želja SDA i na koji način oni vide BiH. 

– Na sceni je, kako sam već upozoravao, dobro maskiran puzajući šerijat i to se potvrđuje ovakvom deklaracijom SDA koja nema ni ‘M’ od multietičnosti. Niko od Srba ne može smatrati svojom BiH koja bi nastala po mjeri deklaracije SDA – konstatirao je Špirić.

Onima koji su pisali deklaraciju, a ima ih mnogo u političkim, nevladinim i vjerskim zajednicama, rekao je Špirić, treba biti jasno da je položaj Srba drugačiji nego 1991. godine jer Srbi imaju Repubilku Srpsku koja ima legalitet u Dejtonskom mirovnom sporazumu i da im je ona svetinja.

– Srbi su odlično shvatili šta im je juče poručeno sa Kongresa SDA i oni, kojima to do sada nije bilo jasno, sigurno će otvoriti oči. Ostalo je još da poruke svojih miljenika iz SDA shvati i međunarodna zajednica i da se zapitaju ko to vraća slogan ‘cijela iz tri dijela – zaključio je Špirić, koji je potpredsjednik SNSD-a. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba