Na snazi uputstvo CIK-a o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH

BHRT

Od danas na snagu stupa uputstvo Centralne izborne komisije (CIK) o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH, dan nakon što je objavljeno u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

“Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objave u Službenom glasniku BiH, a objaviće se i u Službenim novinama Federacije BiH, Službenom glasniku RS, Službenom glasniku Brčko distrikta BiH i internet-stranici Centralne izborne komisije BiH”, piše na kraju uputstva koje su 18. decembra 2018. godine usvojili članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Kako je navedeno u uputstvu, u roku od sedam dana od stupanja na snagu zakonodavna tijela svih kantona su dužna da urade izbor delegata i dostave liste CIK-u BiH.

CIK je odlučio da će se prilikom popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koristiti popis iz 2013. i princip 1/1/1 što znači da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona, ukoliko su izabrani.

Za ovaj prijedlog glasalo je pet članova CIK-a, dok su dva člana bila protiv.

Stranka demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratska partija (SDP) BiH zajedno s Demokratskom frontom (DF) i Našom strankom (NS) najavile su da će Ustavnom sudu BiH podnijeti zahtjeve za ocjenu ustavnosti donesenog uputstva CIK-a.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...