Na Wall Streetu su i u petak, četvrti dan zaredom, berzovni indeksi dostigli nove rekordne razine jer su ulagači optimistični u vezi zarada kompanija i utjecaja porezne reforme na privredu.
Dow Jones ojačao je 0,88 posto, na 25.295 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,70 posto, na 2.743 boda, a Nasdaq indeks 0,83 posto, na 7.136 bodova.

Nakon snažnog rasta u prošloj godini, cijene su dionica nastavile jačati i u novoj godini, i to snažnim tempom.

U cijeloj protekloj sedmici, skraćenom za jedan radni dan zbog praznika, Dow Jones porastao je 2,3 posto, dok je S&P 500 skočio 2,6, a Nasdaq indeks 3,4 posto. To su najveći sedmični dobici tih indeksa u više od godinu dana.

Jučerašnji novi rekordni dosezi svih najvažnijih indeksa, četvrti dan zaredom, zahvaljuju se naznakama ubrzanja rasta najvećih svjetskih privreda.

Pozitivno na tržište utječe i uvjerenje ulagača da će nedavno prihvaćena porezna reforma u SAD-u dodatno podržati rast cijena dionica jer bi smanjenje poreza kompanijama moglo dovesti do povećanja dividendi, ali i iznosa kojima one kupuju vlastite dionice na tržištu.

“Tržište je u prva četiri dana 2018. skočilo više od 2 posto, što je prilično dobro. Osim dobrih procjena za svjetsko gospodarstvo, pozitivno na tržište utječu očekivanja od porezne reforme”, kaže Mike Baele, direktor u U.S Bank Private Client Wealth Management, prenosi Index.hr.

Idućege sedmice počinje i sezona objava izvještaja američkih kompanija o poslovnim rezultatima u proteklom tromjesečju, što bi također moglo podržati tržište.

Stoga ulagače nije razočarao jučer objavljeni podatak da je u SAD-u u decembru broj zaposlenih povećan za 148.000, znatno manje od očekivanih 190.000.

Uprkos slabijim podacima nego što se očekivalo, analitičari kažu da je tržište rada ipak snažno, na što ukazuje podatak o rastu satnica na godišnjoj razini.

Isto tako, ti bi podaci, kažu analitičari, mogli navesti američku središnju banku Fed da se drži postupnog povećanja kamatnih stopa, što bi bilo dobro za tržište kapitala.

I na evropskim su berzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,37 posto, na rekordna 7.724 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,15 posto, na 13.319 bodova, a pariški CAC 1,05 posto, na 5.470 bodova.