Načelnici iz cijele BiH dolaze u Bihać, potrebna pomoć zbog migranata

klix.ba

U četvrtak, 28. 3. 2019. godine, načelnici i gradonačelnici iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, doputovat će u Bihać, kako bi potpisali svečanu izjavu o pomoći tom gradu, te zajednički posjetili migrantski kamp BIRA.

Načelnici, gradonačelnici, njihovi zamjenici i predsjedavajući vijeća, odnosno predsjednici skupština iz Banje Luke, Bosanske Krupe, Doboja, Jajca, Ljubuškog, Maglaja, Petrova, Prijedora, Sanskog Mosta, Trebinja, Vareša i Zenice odazvali su se pozivu i odlučili simbolično, ali i materijalno pomoći Bihaću, koji se suočava sa migrantskom krizom, a koja ometa normalan i uobičajen život građana u toj lokalnoj zajednici.

Na ovaj način, kolege će iskazati razumijevanje i solidarnost sa gradonačelnikom i građanima Bihaća, koji su, tokom poplava 2014. godine, nesebično pomagali mnogim lokalnim zajednicma koje je zadesila ta elementarna nepogoda.

Događaj je organizovan u okviru akcije “Pomozimo Bihaću”, koja je pokrenuta uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, a nakon sastanka i razgovora sa predstavnicima Grada Bihaća i gradonačelnika Šuhreta Fazlića. Posjeta načelnika i gradonačelnika je prvi krug akcije “Pomozimo Bihaću”, u koju će, postepeno, biti uključivani i načelnici i gradonačelnici ostalih zajednica, njih 73, u kojima djeluje USAID-ov projekat PRO-Budućnost. Svi načelnici i gradonačelnici su, ranije, potpisali Platformu za mir, temeljni dokument projekta PRO-Budućnost, koji omogućava inkluzivan pristup u procesima izgradnje mira i povjerenja u našoj zemlji.

PRO-Budućnost je projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koji implementira Catholic Relief Services (CRS) u saradnji sa Forumom građana Tuzle, Centrom za razvoj mladih Kult, Nansen dijalog centrom Mostar, Caritasom BiH i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka.

Izvor: klix.ba

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...