Načelnici na izbornim listama: Ko će ih zamijeniti ako dobiju mandat u parlamentu

Faktor.ba

Nije neuobičajeno da se osobe koje obnašaju dužnost općinskih načelnika u BiH nađu na izbornim listama svojih političkih partija na Općim izborima. Tako je bilo i ovaj put.

Iako sve stranke još nisu predale Centralnoj izbornoj komisiji BiH kandidatske liste za predstojeće Opće izbore 2018, imena nekih kandidata već su poznata.

Stranka demokratske akcije (SDA) sinoć je nakon sjednice Predsjedništva objavila ko će biti nosioci njihovih lista, a među njima su i dvojica aktuelnih općinskih načelnika. Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad tako će predvoditi listu za Skupštinu Kantona Sarajevo, a Nermin Mandra, načelnik Kaknja, nosilac je liste Izborne jedinice 4 (SBK i ZDK) za Parlament BiH.

Političke stranke do ponedjeljka, 9. jula u 16 sati trebaju CIK-u predati kandidatske liste na kojima će se, moguće je, naći imena još nekih načelnika. Možda ne svi, ali barem neki od njih dobit će podršku birača za ulazak u kantonalne skupštine, entitetske ili državni parlament, ovisno za koji nivo vlasti su kandidovani. A šta se u tim slučajevima dešava sa njihovim funkcijama u općinama i ko će ih naslijediti?

– Ukoliko aktuelni općinski načelnik bude izabran na predstojećim Općim izborima 2018. imat će mogućnost da se očituje o tome da li prihvata ili odbija novoosvojeni mandat. Ukoliko ga prihvati, CIK mu po službenoj dužnosti ili podnošenjem ostavke utvrđuje prestanak mandata načelnika i u skladu sa zakonom raspisuje prijevremene izbore – pojašnjava za Faktor Maksida Pirić, glasnogovornica CIK-a BiH.

Ukoliko se desi da načelnik općine, ipak, odluči ostati na trenutnoj funkciji ili iz nekog razloga odbije mandat koji je dobio na Općim izborima, mandat se dodjeljuje sljedećem kvalifikovanom kandidatu sa liste.

I za prijevremene postoje rokovi kojih se mora pridržavati ali su oni skraćeni u odnosu na redovne i različiti su u dva bh. entiteta. U Federaciji BiH izbori se moraju provesti u roku od 60 dana od dana prestanka mandata načelnika, dok je u Republici Srpskoj taj rok 90 dana, pojašnjavaju iz CIK-a.

Nakon što načelniku prestane mandat a do izbora njegovog nasljednika čelnu općinsku funkciju prezet će vršilac dužnosti kojeg izabere općinsko vijeće, i ovo nije u nadležnosti Centralne izborne komisije. Općina je, također, obavezna osigurati novac za provođenje izbora.

– CIK na bazi prethodnih izbora vrši procjenu koliko je novca potrebno za provođenje izbora, a općina osigurava sredstva. Ono što eventualno ne bude potrošeno vraća se općini – kaže Pirić.

Osim izbora u parlamente bilo je slučajeva da neki općinski načelnici dobiju “ministarske fotelje”, kao što se desilo 2012. godine kada je tadašnji načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić imenovan za državnog ministra saobraćaja i komunikacija. I u tom slučaju prestaje mandat načelnika i raspisuju se vanredni izbori.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...