Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo podnio je 15. i 16.januara krivične prijave protiv petorice nosilaca javne funkcije u KS, a zbog činjenice da su sakrili milionsku imovinu.


U postupku provjere podataka
Ovu informaciju potvrdio je tada za “Avaz” direktor Ureda Erduan Kafedžić, kojem od jula u radu pomaže kao savjetnik Amerikanac Erik Larson (Eric), bivši tužilac s međunarodnim iskustvom.

U postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija, Ured je do sada detektirao nekoliko predmeta u kojima je utvrđeno potencijalno grubo kršenje odredbi zakona kada je riječ o neprijavljenoj imovini. Utvrđen je značajan nesrazmjer između prijavljene imovine i podataka do kojih je Ured došao u postupku provjere na uzorku od svega 200 osoba.

Jedan od prijavljenih nosilaca javne funkcije nije prijavio da je vlasnik apartmana, vlasnik/osnivač društva s ograničenom odgovornošću, vlasnik vrijednosnih papira u dioničkom društvu, da na deviznom računu u jednoj komercijalnoj banci ima više od 100.000 KM te nije prijavio da je njegov bračni drug vlasnik više nekretnina.

Također, nije prijavio da mu je sin vlasnik motornog vozila, o čemu je „Avaz“ pisao prije mjesec.

Berilo nije prijavio
Prema nezvaničnim infromacijama “Avaza” , potvrđenih iz Ureda za korupciju, ali i Tužilaštva KS, prijave su podnesene protiv aktuelnog načelnika Općine Trnovo Ibre Berila (SDA), ali i bivših načelnika Nedžada Koldže (Novo Sarajevo) i Nedžada Ajnadžića (Centar), također kadrova SDA.

Oni se sumnjiče da nisu prijavili milionsku imovinu.

Nezvanično, Berilo nije prijavio da na računu u jednoj komercijalnoj banci ima više od 100.000 KM i oročenu štednju od 40.000 KM.

Izvor: Avaz.ba