Načelnik Radisav Mašić: Aladža kao razglednica Foče, opet je kao što je bila

Iz svih krajeva Bosne i Hercegovine mnogobrojni vjernici pristigli su na otvaranje

Autor: S.M – N. Č.

Završetak čavrljanja Unesite poruku…

Iz svih krajeva Bosne i Hercegovine mnogobrojni vjernici pristigli su na otvorenje Aladža džamije.

Osamdesetogodišnjak Adem Lepir iz Travnika kaže da je puna srca došao vidjeti prelijepu bogomolju.

– Došao sam iz Travnika da vidim ovu ljepoticu koju nisam vidio do sada. Dolazio sam i kada nije bilo fundamenta ovdje, kad je bilo raskopano. Sad kad je vidim, puno mi je srce – kazao je Lepir.

Murat Jahić iz Goražda kaže da je ovo “za sva vremena najsretniji dan”.

– Ja sam, inače, poznavao Foču, ja sam 17 godina radio. Drago mi je vidjeti da je ovoliki narod došao. Ovo je sretan dan za svakoga – rekao je Jahić. 

– Otkako postoji svijeta i vijeka, na dunjaluku postoje oni koji grade, koji povezuju i postoje oni koji ruše koji razgrađuju. Molimo te, Allahu milosni, da se od ovoga Božijeg dana udružimo u ljude graditelje, u snage koje grade, koje povezuju u radosti i dobru ponovnim uzdizanjem Aladže i mi smo se kao pripadnici ummeta posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, a. s., ponosno i ponovo uzdigli ovdje, u Foči – poruka je moderatora manifestacije otvaranja Aladža džamije. 

Hiljadama prisutnih obratio se i glavni imam Medžlisa IZ Foča Miralem ef. Hodžić.

– Naš san se ostvario, obnovljena je Aladža džamija, koja je stoljećima bila ponos svima. Iskreni muslimani džamije nose u svojim srcima, a mi smo Aladžu svih ovih decenija nosili u svojim srcima – kazao je ef. Hodžić.

Dobrodošlicu gostima zaželio je i načelnik Foče Radisav Mašić.

– Lijep je povod okupljanja. Aladža džamija vratila se nama. Razglednica Foče sad je opet ono što je bila. Ona je dokaz da umjetnička djela mnogo znače malim sredinama – istakao je Mašić.

(Autor: Avaz)