Dado Topić i grupa „Time“ ponovno se aktiviraju. Nakon reizdanja njihovog prvog studijskog albuma “Time” u planu je i turneja, a potom, kako kaže Topić, moguć je i novi materijal.

Osim o novim muzičkim podvizima sa grupom, Topić je za „Dnevni avaz“ govorio i o muzici koju je radio za seriju „Igra sudbine“, za koju priznaje i nije baš njegov fah, o Sarajevu i šta taj grad znači za jednog muzičara, godinama i novim trendovima.

– Sada organiziramo promotivne aktivnosti, to bi se eventualno moglo pretvoriti u turneju, kao propagandna akcija za reizdanje nakon 48 godina. Mi bi uživali da sviramo zajedno, jer nismo već dugo. Sada je trend povratka starih bendova – rekao je Topić.

Ističe kako je lijepo biti pred publikom sa pjesmama koje se još pamte.

– A mogao bi uslijeditii neki novi studijski rad. Kada pokažemo šta smo snimali prije 48 godina, red je i da pokažemo, koliko smo u kreativnom smislu evoluirali, da li smo savremeni ili smo ostali u starim vremenima – govori Topić.

Za Sarajevo ga vežu posebne uspomene. Sjeća se početka kada se trebalo izboriti za publiku koja, kako ističe, i nije bila lagana za osvojiti.

– U to vrijeme ko je osvojio publiku u Sarajevu mogao je ići dalje. „Indexi“ su stvorili kriterij vrijednosti koji se morao poštivati i to je bio ozbiljan zadatak za nas tada mlade muzičare. Nismo u Sarajevo dolazili tek tako, dolazili smo tremom i željom da uspijemo – poručuje Dado.

Topić je komponirao muziku za naslovnu numeru serije „Igra sudbine“ koja se u BiH emitira na OBN-u. Kaže da se iznenadio kada su ga pozvali, jer to nikada nije radio, jedino je za seriju „Bolji život“ bio izvođač.

Kada su mi javili, rekao sam da su zvali totalno krivog čovjeka, ja to nisam nikada radio. Morao sam napraviti 50-ak melodijskih minijatura koje bi se onda aplicirale na određene situacije u seriji. Malo sam pregledao strane i domaće serije i rekao, možda uspijem. Mislim da sam uspio. Godine čine svoje, pa se čovjek okuša u raznim stvarima. Sapunice 
ne gledam. To bi bio gubitak vremena imam ozbiljnih stvari na što ću trošiti vrijeme
– iskren je Topić.

Rodni list Dade Topića pokazuje jedno, a muzičar nešto sasvim drugo. U 72. godini osjeća se izvrsno i ne brine o godinama.

– Uspio sam stvoriti neku harmoniju između svojih godina, afiniteta, entuzijazama i ljubavi prema muzici. Jako sam aktivan, nastojim se zadržati u tom prostoru sa ljudima sličnim sebi i u tom kretanju zaboravim koliko imam godina. Ne brinem o tome, ima jedan na nebu, gore, koji o tome brine, a ja živim život punom snagom do kada i kada to mogu – ističe Topić.

Poručuje da će se muzikom baviti do kraja.

Volio bi da to bude tako vidjet ćemo koliko će stvarno moje zdravlje i moja velika kretanja i aktivnosti biti uspješni, nadam se da ću poživjeti dovoljno dugo da odradim sve koncerte – poručio je Topić. 

On smatra da rokenrol polako nestaje sa muzičke scene i da su sada došla nova vremena i novi trendovi.

– To je u prirodnom skladu sa društvom koje svaki dan na određen način stvara nove prilike, događanja i smisao u životu. Tako se i muzika mijenja. Svaka muzika ima svoje vrijeme i vijek trajanja i pripada tom trenutku. Trendove određuje mlada populacija i kada nešto prihvati to postaje masovno i popularno. Svaka generacija ima ulogu po kojoj će se pamtiti – poručuje muzičar.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Nadam se da ću poživjeti dovoljno dugo da odradim sve planirane koncerte / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.