Državu napuštaju i izvrsni učenici čije uspjehe prepoznaje obični čovjek, ali ne i odgovorni u vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH). Zato ih objeručke prihvataju druge zemlje.

U Ključu živi Emir Šabić, učenik gimnazije koji je šest godina za redom, prvak Kantona iz fizike, vlasnik na desetine priznanja sa takmičenja i iz brojnih drugih predmeta.

I dok ovaj svestrani 17-godišnjak osvaja svijet, u Ministarstvu obrazovanja Unsko-sanskog kantona (USK) priznaju da nemaju podatke o broju iznadprosječnih učenika, ali ni adekvatnu podršku za njih. Ona se, kažu, svodi tek na pokoje finansiranje odlaska na takmičenja.

Autor: Melita Mujadžić / RTVUSK

Priča je ovo koju je Melita Mujadžić uradila prije dvije godine i još jednom skrenula pažnju na mlade ljude i kvalitet koji BiH posjeduje, ali i nemar vlasti prema istima. To je još jedna od njenih brojnih ispričanih priča tokom deset godina novinarskog rada, kojima pokušava unijeti promjene u naše društvo.

Emir je danas, dvije godine kasnije, student medicine.

Da je Bosna i Hercegovina prepuna mladih i talentiranih osoba pokazuje i primjer Emira Šabića, studenta druge godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ovaj 21-godišnji genijalac iz Ključa još kao dijete bio je veoma radoznao i zanimao se za mnoge stvari.

“Brzo sam upijao nove informacije koje vidim i čujem, a dosta sam naučio i gledajući televiziju, s tim što je TV sadržaj za djecu i mlade nekad bio daleko kvalitetniji nego danas. Volio sam i da čitam sve što mi dođe pod ruku: knjige, novine, časopise…, a onda se ta radoznalost nastavila i kasnije”, kaže Emir Šabić za dobarportal.net

U toku osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja učestvovao je na mnogim takmičenjima iz raznih predmeta, a prvenstveno iz matematike i fizike

“Izdvojio bih 1. mjesto na federalnom takmičenju iz fizike 2018. godine kao uspjeh na koji sam najviše ponosan, a također jako drag uspjeh mi je 1. mjesto na prijemnom ispitu za Medicinski fakultet”, ponosno ističe ovaj ambiciozni momak.

U njegovom obrazovanju pomaže mu fondacija “Bosana”

“Stipendija koju mi pruža pokriva znatan dio mojih troškova, a tu su još i brojna poznanstva i prijateljstva koja sam sklopio sa drugim “Bosana” studentima. Smatram da bi odnos nadležnih institucija svakako trebao i morao biti bolji. Svjestan sam finansijskog stanja u zemlji, ali mislim da se mnogo novca baca na nebitne stvari, a uspješnim mladim ljudima se uskraćuje podrška”, govori naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, medicina je teška sama po sebi.

“Moje predznanje iz biologije, fizike i hemije mi je zaista pomoglo u učenju nekih predmeta, ali ne mislim da postoje neke bitne razlike u brzini savladavanja gradiva između mene i drugih studenata”, riječi su ovog nadarenog momka.

Njegov prosječan dan počinje buđenjem, obično u 6:30 sati, zatim odlaskom na fakultet, gdje predavanja počinju u 8 sati.

“Najčešće u toku dana bude nekoliko predavanja ili vježbi, a pauze provodim sa prijateljima u studentskom caffe-restoranu. Kući dolazim uglavnom između 14 i 17h, u zavisnosti od dana. Nakon ručka obično slijedi vrijeme za popodnevni odmor. Sa učenjem krećem predvečer i nastavljam sve do kasnih večernjih sati, a kada je period ispita nerijetko i do duboko u noć”, priča Emir Šabić.

Dodaje da je pandemija koronavirusa otežala ovaj semestar svim studentima.

“Može se reći da smo oštećeni jer nismo imali prava predavanja i vježbe, a to nam inače puno znači. Osim toga, većina ispita je odložena tako da se i cijeli semestar produžio u ljeto. Što se mene lično tiče, uspio sam položiti sve ispite i riješiti semestar, a to bi se desilo i ranije da nije bilo korone i prekida nastave. Mada, ja sam ipak prilično zadovoljan kako se na kraju sve završilo, jer je možda moglo biti i puno gore”, podcrtava naš sagovornik.

Za njega uspjeh predstavlja ostvarenje želja i ciljeva.

“Bitan je samo trud i zalaganje, a uspjeh će doći sam po sebi, prije ili kasnije. Mislim da je budućnost teško planirati jer nas život često iznenadi. Zasad planiram završiti ovdje fakultet, a onda se zaposliti. Trenutno nemam ambicija da idem u inostranstvo”, zaključuje Emir Šabić koji mladima poručuje da slijede svoje snove, da istraju na putu kojim idu i na kraju, da ostanu u BiH, ako je ikako moguće.

Izvor: Dobarportal.net

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.