Nadležne institucije u BiH već nekoliko dana s državnog nivoa prema entitetskim vlastima i institucijama koordiniraju aktivnosti u vezi s pojavom koronavirusa. Kako je za „Avaz“ potvrdila doktorica Draženka Malićbegović, pomoćnica ministrice civilnih poslova BiH u Sektoru za zdravstvo i osoba zadužena za međunarodne zdravstvene propise i praćenje prekogranične prijetnje i širenje bolesti za BiH sve institucije su u stanju pripravnosti.

Naročito otkako je stigla informacija o ulasku iz Hrvatske u BiH grupe od 29 kineskih turista od kojih je njih 18 iz Vuhana gdje je prvo otkriven koronavirus .

-U ovom momentu Ministarstvo civilnih poslova, Ministarstvo sigurnosti , Zavod za javno zdravstvo FBiH , Federalno ministarstvo zdrvastvo i Granična policija u stalnom su kontaktu i razmjenjujemo informacije – kaže Malićbegović.

U dogovoru i koordinaciji sa svim nadležnim institucijama na državnom i entitetskom nivou na granični prijelaz gdje su ušli turisti upućen je epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

-Također, date su sve upute Graničnoj policiji, kao i uposlenima u hotelu u Neumu gdje su gosti odsjeli . Proveden je i epidemiološki nadzor svih turista. Mi smo kontaktirali i s hrvatskim liječnicima i od njih smo dobili informaciju da nema oboljelih među tim turistima. Inače, oni su nakon što su sletjeli u Milano , te stigli autobusom do Zagreba pregledani na svakom graničnom prijelazu – ističe Malićbegović.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – Nadležne institucije BiH zbog koronavirusa u stalnom kontaktu i pripravnosti / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.