Nadzorna kamera zabilježila brutalno ubistvo političara koji se borio protiv kriminala

faktor.ba
Meksički političar, poznat po borbi protiv organiziranog kriminala, ubijen je dok se fotografirao sa građanima.

Meksički političar, poznat po borbi protiv organiziranog kriminala, ubijen je dok se fotografirao sa građanima.

Fernando Purón, bivši gradonačelnik Piedras Negrasa, u petak je učestvovao u debati, kada je brutalno ubijen pred brojnim svjedocima. Šokantni trenutak njegovog ubistva je zabilježen nadzornom kamerom, a na snimku se vidi kako bradati muškarac sa kapom prilazi 43-godišnjem političaru s leđa te mu ispaljuje hitac u potiljak. Purón je preminuo na putu ka bolnici.

Ovaj političar je bio poznat po borbi protiv zloglasnog kartela Los Zetas. Na debati u Piedras Negrasu je govorio upravo o toj borbi tokom gradonačelničkog mandata od 2014. do 2017. godine.

– Uništili smo organizirani kriminal te kuće koje su pripadale Zetasu. Oduzeli smo im grad te ga vratili građanima – kazao je Purón.

Kartel Los Zetas je izgubio moć koju je imao nakon hapšenja vođe Miguela Treviña Moralesa, poznatijeg i kao Z-40. S druge strane, Purónova smrt je, prema podacima konsultantske grupe Etellekt, 112. ubistvo političara u Meksiku od septembra prošle godine. Više od 1.000 kandidata je odustalo od izbora zakazanih za 1. juli i to zbog straha da bi mogli biti ubijeni.

Purónov život je u prošlosti u nekoliko navrata bio u opasnosti.

– Purón, za dvije godine ćemo ti otkinuti glavu – glasila je prijetnja koju je dobio 2016. godine.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...