Kao i svake godine, modni dizajneri potrude se donijeti uzbudljive trendove na svjetsku modnu scenu kojima tek rijetki odole. Iako se modni trendovi mijenjaju iz dana u dan i teško ih je upratiti, samo nekoliko njih ostane dominantno do kraja godine, pa čak i nastave vladati narednom. Trendovi za 2020. godinu predstavljeni su još u septembru prošle godine na pistama Pariza, Londona, New Yorka i Milana. Sudeći po kolekcijama poznatih dizajnera, 2020., neće biti toliko ekscentrična kao što je bio slučaj prethodnih godina, ali će u niz klasičnih komada unijeti zanimljive promjene.

Jedan od trendova koji će se zasigurno zadržati dugo vremena je bijela košulja, redizajnirana na potpuno neočekivanim mjestima. Razni detalji obogatit će rukave, poput perja, šljokica ili bedževa. Bijela košulja je omiljeni komad u ormaru mnogih žena i nalazi se na vrhu liste kada je riječ o poslovnoj modi, a njeno novo ruho neće ostaviti ravnodušnom niti jednu od njih.

Pantone, institut za boju, prije nekoliko dana najavio je siguran povratak “smirene” nijanse plave boje, tako da će ona biti najvažnija boja godine, čime su modne kuće poput Balenciaga i Gucci najavili predivne kolekcije u kojima plava boja posebno dominira na dugim haljnama i još jednom su potvrdili svoju originalnost.

S druge strane, modni trendseteri ostali su šokirani nakon saznanja da odjevni komadi na kojem dominiraju šljokice neće ostati rezervirani samo za praznike, nego će se u punom sjaju zadržati i u proljetnoj atmosferi. Modna kuća Saint Laurent je u tome dostigla skoro vrhunac i u svojoj kolekciji za 2020. godinu, predstavila je niz privlačnih komada u kojem je slim sako nešto što će krasiti ormar svake influencerice.

Za kraj, poznato je da je floralni uzorak obilježio prethodnu godinu i toliko se udomaćio da je ostao aktuelan i ove godine, sa još markantnijom verzijom pri čemu se dizajneri vodećih modnih kuća ozbiljno takmiče ko će smisliti što provokativniju i smjeliju verziju ovog uzorka. Nakon haljina koje su osmislili modni dvojac Dolce&Gabana koje su krasili motivi limuna i paradajza niko nije ni pomislio da će baš oni biti glavni “krivci” za ovaj trend. Kako se retro moda vratila na velika vrata i postala omiljena za osobe kojima minimalizam nije omiljena opcija, s prvim zrakama sunca osobe iz ove grupe će cvjetni uzorak definitivno prigrliti, te će zavladati i na našim ulicama.


Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Najava trendova: 2020. je godina redizajniranog stilskog minimalizma / (azra.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.