Politika neka se odigrava na svom terenu, ali zbog toga ni u kojem slučaju ne mogu trpjeti zaposleni u institucijama BiH. To se neće i ne može prelamati preko naših leđa.

Poručila je ovo u razgovoru za Vijesti.ba predsjednica Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika institucija BiH Lejla Čopelj, osvrćući se na činjenicu da su ovoj populaciji plate i naknade za period juli-septembar dovedene u pitanje zbog neusvajanja odluke o privremenom finansiranju.

Upravo bi se Prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period juli – septembar 2019. godine trebalo da nađe na sutrašnjoj sjednici Vijeća ministara BiH. No, njeno održavanje je upitno imajući u vidu bojkot državnih ministara iz HDZ-a BiH, koji protekli mjesec dana nisu dolazili na zakazane sjednice.

“Nisam optimista da će sjednica Vijeća ministara BiH uopšte biti održana. Svjedoci smo da je nekoliko njih odgađano zbog opstrukcija određenih političkih krugova. Međutim, to za Sindikat nije predmet razmatranja, niti uopšte ulazimo u politička previranja i konotacije. Politika neka se odigrava na svom terenu, ali zbog toga ni u kojem slučaju ne mogu trpjeti zaposleni u institucijama BiH. To se neće i ne može prelamati preko naših leđa”, kategorična je Čopelj.

Neusvajanje odluke o privremenom finansiranju institucija BiH najvjerovatnije bi značilo obustavu plata i naknada zaposlenim u institucijama BiH, a njih je oko 20.000.

“Međutim, postoji i ustavna odredba koja kaže da plate i naknade zaposlenim u institucijama BiH ne mogu biti dovedene u pitanje, bez obzira na to da li je budžet za tekuću godinu usvojen ili ne. Ipak, svjedoci smo da se u ovoj državi nemalo puta krši Ustav, kao i zakoni i odluke”, navodi naša sagovornica.

Kako ističe, Sindikat ne može mirno sjediti i čekati šta će se desiti – da li će odluka o privremenom finansiranju biti usvojena ili ne, te da li će se njeno eventualno neusvajanje zaista odraziti na plate i naknade.

Stoga su uputili otvoreno pismo Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara i OHR-u, zatraživši odgovor da li će odluka o privremenom finansiranju biti usvojena, te ukoliko to ne bude slučaj, kako će se reflektovati na plate zaposlenih u institucijama BiH.

“Poražavajuće je da nakon sedam dana nijedan zvaničan odgovor nismo dobili”, konstatuje Čopelj.

Mogući štrajk u septembru

U cilju zaštite plata i naknada zaposlenih u institucijama BiH, predsjednica Sindikata najavljuje moguće stupanje u štrajk.

“Sjednica Upravnog odbora Sindikata zakazana je za četvrtak. Tada ćemo donijeti jasnu odluku da li i kada ulazimo u štrajk”, kaže nam Čopelj.

Ona podsjeća su zakonom jasno definisane procedure stupanja u štrajk, te dodaje da će se Sindikat u tom kontekstu savjetovati sa pravnim zastupnikom, kako bi bile izbjegnute sve moguće negativne posljedice po zaposlene u institucijama BiH.

“Štrajk se sigurno neće desiti u avgustu, zato što tada nemamo kome štrajkovati. Gospoda iz Savjeta ministara BiH i Parlamenta BiH u tom periodu su na kolektivnom godišnjem odmoru. Sindikat će taj period iskoristiti na konkretne mjere i aktivnosti u pripremi štrajka, tako da bi se štrajk mogao desiti početkom septembra”, otkriva nam predsjednica Sindikata, uz zaključak da bi to značilo obustavu rada državnih institucija.

Podsjećamo, Savjet ministara BiH je o privremenom finansiranju trebalo da raspravlja 27. juna, ali ta sjednica naknadno je prolongirana za 2. jul. Međutim, o privremenom finansiranju institucija BiH državni ministri se ni tada nisu očitovali, jer sjednici nije prisustvovao ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda, koji je predlagač ove odluke.

Izvor: vijesti.ba