Najbolji student IPF-a u Bihaću: “Naša država zaslužuje marljive i vrijedne građane, i bit će nam bolje, samo ako budemo bolji”

A.Zunic/Biscani.net

Jedna od najboljih studenata sa Univerziteta u Bihaću je Merjem Kanurić, student Islamskog pedagoškog fakulteta. Rođena je 1997. godine u Beču, a kasnije s roditeljima odselila u arapski svijet, gdje je završila osnovno i srednje obrazovanje,  nakon čega se vraćaju u Bosnu. Kao najbolji student IPF-a u Bihaću, Merjem je ove godine dobila nagradu od strane Federalnog ministarstva obrazovanja, o čemu je govorila za portal Bisacani.net .

Razgovarala: Amila Žunić 

Selam alejkum i hvala što govorite za portal Biscani.net.

-Alejkumu selam, hvala i vama.

Vi ste jedna od sedam studenata bihaćkog Univerziteta koja je osvojila nagradu za najboljeg studenta. Da li je ovo prvi put i kakvi su Vam prijašnji uspjesi?

-Jeste, ovo je prvi put da sam jedna od najboljih studenata na bihaćkom Univerzitetu. Prethodne dvije godine sam bila student s najboljim prosjekom na svojoj godini.

Zašto ste odabrali taj odsjek?

-Ovaj smjer sam izabrala iz razloga što želim da se bavim davom-širenjem islama i to na najbitnijem području u današnjici, a to je škola. Želim da kao nastavnik, koji treba biti i odgajatelj, formiram u svakom djetetu ljubav prema Allahu, Poslaniku, domovini, roditeljima. Vjeronauka je jedan od najbitnijih predmeta u školama jer se pored educiranja može i mora posebno pozabaviti i odgojem djece. Također smatram da je na nama, vjeroučiteljima, jedan velik i zahtjevan zadatak koji formira, uz pravilan prisup naravno, čovjeka u cjelini.

Da li ste očelivali ovo priznanje i kako gledate na ovu nagradu; teret u smislu da te postavili stepen koji treba dostići i pravdati, ili je samo stimulans za dalje?

-Moj rad, trud i moje učenje je prije svega u ime Allaha, koje želim prenijeti na učenike i druge ljude i zato se uvijek trudim da dam svoj maksimum u svemu a posebno na fakultetu. Pohvalu nisam očekivala, ali sam veoma sretna, jer svako znanje je emanet i nadam se, ako Bog da, da ću taj emanet opravdati i podučiti nekoga tim znanjem koje sam stekla. Pored toga, priznanje mi je stimulans za dalje posebno zato što želim i da drugi ljudi vide koliko muslimanke mogu i trebaju biti obrazovane.

Kako ste zadovoljni obrazovnim sistemom na Unsko-sanskom kantonu?

-Mislim da je obrazovni sistem na USK u mnogim segmentima zakazao. To nam pokazuje i veoma mali broj upisa studenata svake godine, kojem nije razlog napustanje BiH, već upravo gubljenje kredibiliteta Univerziteta. Smatram da su reforme potrebne od samog vrha, jer je kvalitetno obrazovanje jedan od temelja uspjeha neke države.

Gdje je bila dodjela nagrade za najbolje studente?

-U zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Mostaru.

Kakvi su planovi nakon završenog prvog ciklusa studija?

-Planiram, ako Bog da na master studij u Sarajevu na Filozofskom fakultetu, a nakon toga i na III ciklus.

Da li želite nastaviti obrazovanje i svoju radnu karijeru u BiH ili je veća želja i šanse da to bude van njenih granica?

-Vjerujem u lijepu budućnost naše države, zato ću nastaviti obrazovanje ako Bog da, i svoju radnu karijeru u svojoj domovini. Želim da radim na afirmaciji dobra za sve građane naše BiH. Naša država zaslužuje marljive i vrijedne građane, i biće nam bolje, samo ako budemo bolji.

Još jednom Vam se želim zahvaliti na izdvojenom vremenu i u ime redakcije Portala Vam želim svaki hajr u nastavku školovanja i budućnosti!

-Hvala i Vama.

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...