Pakao. Tako se u jednoj riječi može opisati atmosfera tog siječnja 2012., kada je Hrvatska u Beogradu u polufinalu Eura igrala protiv Srbije. Više od 20.000 gledatelja, naoružanih kovanicama, bocama, kamenjem četničkim obilježjima i ostalim stvarima kojima nije mjesto u sportu, cijeli je susret vrijeđalo Hrvatsku. Kulminacija je bila kad je jedan huligan htio kamenom pogoditi Ivana Balića, a pogodio je srpskog igrača Žarka Šešuma, teško mu oštetivši rožnicu oka. 

Vaš preglednik ne omogućava pregled ovog sadržaja.

Ta utakmica i dalje je rekord po broju gledatelja na jednoj utakmici europskog rukometnog prvenstva. Natiskalo se tada u Arenu 23.040 gledatelja, iako EHF kao službeni podatak navodi 20.000. I to smatraju rekordom. Nikad prije, a ni poslije, nije jednu utakmicu gledalo više ljudi. 

Od Hrvatske do Hrvatske. Tako bismo mogli najaviti rušenje vlastitog rekorda. Jer, Hrvatska će u Stockholmu u polufinalu Europskog prvenstva igrati u Tele 2 Areni, inače nogometnom stadionu, koji je za ovu priliku prenamijenjen i kapacitet bi mu trebao biti 25.000. Inače, radi se o stadionu, čija je izgradnja plaćena, a to se, ne sumnjajte, u Švedskoj zna u cent, 255.571.207,83 eura.  Izgradnju je platio grad Stockholm, a na tom stadionu igraju dva nogometna kluba – Djurgarden i Hammarby.

Radovi na stadionu, koji je bio potreban gradu Stockholmu, počeli su krajem 2010. i u lipnju 2013. sve je bilo spremno za početak. Zapravo, sve je trebalo biti gotovo u prosincu 2012., no došlo je do nekih komplikacija, pa se odgodilo za šest mjeseci. Službeno je otvorena u kolovozu 2013. koncertom švedskih umjetnika. 

Nije to toliko impresioniralo Šveđane kao koncert Madonne 14. studenog 2015. kada se u Tele 2 Areni okupilo 40.557 obožavatelja 61-godišnje američke ikone, koja je, kad smo već kod Madonne, proglašena najuspješnijom ženskom izvođačicom svih vremena. 

Inače, za sve hrvatske navijače, koji će dolaziti u Stockholm, dobro je znati da je dvorana udaljena pet kilometara od centra, a od centra se dođe metro linijom T19. 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hrvatske reprezentacije, pa i klubovi rijetko su igrali u Stockholmu. Dinamo je gostovao u Borasu i Malmöu, Hajduk u Malmöu, Osijek u Kalmaru, Segesta u Örebru… U Stockholmu je gostovala hrvatska nogometna reprezentacija, bilo je to 2003. u prijateljskoj utakmici. Hrvatsku je vodio Otto Barić, poveli smo golom Ivice Olića, Šveđani izjednačili preko, a koga drugoga, Ibrahimovića, a pobjedu Hrvatskoj donio je Boris Živković. 

Danas, u državi Zlatana Ibrahimovića Hrvatska ispisuje najljepše trenutke rukometne povijesti. Nakon dvije utakmice osigurali smo drugi krug, nakon dvije utakmicu osigurali smo polufinale. Još dvije utakmice ostala su do kraja. Do jedinog zlata koje nam nedostaje…

Tema: Rukometni Euro 2020.

Više saznajte na izvornom linku: Dubravko Miličić – Najgledanije utakmice: Hrvatska ruši rekord gledanosti u Zlatanovom domu / (24sata.hr).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.