Najljepša sportistkinja u BiH i buduća doktorica (FOTO)

body.ba
Dokaz da možete biti lijepi i uspješni na poslovnom i sportskom planu je mlada dama Zerina Suljić - buduća doktorica medicine, jedna od najljepših sportistkinja i profesionalna odbojkašica.

Dokaz da možete biti lijepi i uspješni na poslovnom i sportskom planu je mlada dama Zerina Suljić – buduća doktorica medicine, jedna od najljepših sportistkinja i profesionalna odbojkašica.

Mnogi je poznaju po tome što je jedna od rijetkih koja je uspjela spojiti nešto teško spojivo a to su medicina i sport.

Ova 24-godišnjakinja gaji ljubav prema sportu još od malih nogu, te je uvijek vodila zdrav sportski način života. Trenutno odrađuje pripravnički staž, a mi smo uspjeli saznati od Zerine na koji način stiže sve obaveze. Zerina nam je otkrila kada se pojavila ljubav prema odbojci, te koliko joj prija titula najljepše sportistkinje u BiH. Možemo slobodno reći, da nas je naučila da se sve može kad se hoće, i da je glavni faktor svakog uspjeha dobra organizacija.

1. Zerina, sa koliko godina si počela trenirati i kako se javila ljubav prema odbojci?

– Ljubav prema odbojci se javila jos od djetinjstva kada sam na nagovor svojih prijateljica počela aktivno da se bavim sportom. Dosta uticaja su imali i moji roditelji koji su takođe ljekari i koji su znali koliko je fizička aktivnost važna za djecu. Govorili su mi uvijek da se moje tijelo tek formira i da je to najvažniji period kada se usvajaju zdrave navike koje će me pratiti tokom cijelog života. Još od svoje desete godine kada sam savladala odbojkašku tehniku i naučila sta je to zapravo timski rad ubrzo sam se našla na terenu igrajući za prvi tim u svom rodnom gradu. Od tada je moja ljubav prema odbojci postala neraskidiva i motiv za napredovanjem je svaki dan postajao sve veći. Nisam imala genetske predispozicije za sport ali sam se duplo više zalagala od ostalih kako bih dokazala da osim genetike dosta veći uticaj imaju motiviranost i uložen trud. Svaka sezona je za mene bila novi izazov. Ne smijem zanemariti i psihološke aspekte koje sam usvojila tada a to su želja za pripadanjem i doprinosu kolektivu, nošenju sa pobjedom/porazom, želji za isticanjem, socijalizaciji, kao i potrebnim usvajanjem  radnih navika. Postigla sam mnogobrojne uspjehe na svim poljima i svaki put bih dobila dodatni motiv da ponovo osjetim taj takmičarski duh i želju za pobjedom kao i taj nevjerovatan osjećaj nakon pobjede.

2. Tvoja druga ljubav je medicina, kako si uspjela kombinovati treninge, fakultet i druge hobije?

– S obzirom da sam dobila status ljekara i da sam imala priliku vidjeti zapravo koliko je lijep osjećaj pomoći bolesnom čovjeku sada definitivno mogu medicinu staviti na prvo mjesto. Uvijek ću reći da je ključ mog uspjeha bila dobra organizacija. Pravila sam sebi uvijek adekvatan raspored koga sam se strogo pridržavala. Najprije bih završila fakultetske obaveze zatim bih ostalo sobodno vrijeme provodila na sportskom terenu ili u teretani. Svaki slobodan trenutak bih iskoristila da učim, često u autobusu dok se vozim na trening ili utakmicu i naročito u noćnim satima kada bih se vratila sa treninga. Bilo je mnogo odricanja pošto i medicina i odbojka zahtijevaju red, rad i disciplinu kao i maksimalnu posvećenost  tome. Zapravo uvijek sam vodila  zdrav i sportski način života bez ikakvih poroka te za mene nisu postojali noćni izlasci kao ni taj “čuveni” noćni život.

3. Već odavno važiš za jednu od najljepših sportistkinja, koliko ti prija, i da li je teško nositi se sa tom titulom?

– Moram istaći da i u medicini i u sportu ljepota nije ključni faktor, ali nositi titulu jedne od najljepših sportiskinja u BiH je za mene neopisivo velika čast. Iskreno da kažem iako ljepota zrači izvana taj osjećaj zapravo dolazi iznutra. Po meni je bitnija ta unutrašnja ljepota i zadovoljstvo koje nosimo sa sobom. Istinski lijepa djevojka je ona koja uvijek tačno zna što želi i koja zna da istakne sve svoje dobre osobine, ona koja ima sposobnost da u svemu vidi samo pozitivno, da se suosjeća s drugima i da gleda svijet prijateljskim očima – to su po meni kvalitete koje nas čine privlačnim i lijepim. Lijep kompliment kao i sama ljepota su mi uvijek prijali a na nešto dobro i lijepo se čovjek veoma brzo i lako navikne.

4. Da li posjećuješ teretanu, i na koji način uopće održavaš tijelo?

– U teretanu idem gotovo svaki dan, uglavnom to mi je nekako postala rutina. Zavisno od obaveza moj jedan radni dan počinje uvijek ranim ustajanjem i doručkom, zatim odlaskom u teretanu. Tamo prvo odradim vježbe istezanja, zatim kardio na traci oko 30 min, te kružnim vježbama snage sa utezima. Moj trening u teretani traje oko 2h, nekada i kraće zavisno od ostalih obaveza. Dosta se motivišem čitajući knjige o fitnesu i održavanjem normalne tjelesne mase kao i nutricionizmom koji mi je ujedno i dio profesije. Vodim računa o ishrani i uvijek planiram obroke unaprijed. Obroci su uvijek u isto vrijeme i nikada ih ne preskačem. Pokušavam da se hranim što više proteinskom hranom a da reduciram ugljene hidrate i zasićene masti. Na mom meniju su zastupljeni najviše bijelo meso, povrće, voće i mliječni proizvodi. Sada u ljetnom periodu teretanu često zamijenim sa vježbama u prirodi kao i sa odbojkom na pijesku, te plivanjem.

5. Ostvarila si nevjerovatne uspjehe kako u sportskom tako i poslovnom aspektu, ko je tvoja najveća podrška u životu?

– Moja najveća podrška su moji najbliži koji su uvijek tu uz mene i bez kojih sigurno ne bih uspjela.

6. Bijela ili crna čokolada?

– Svi oni koji me poznaju znaju da ih maksimalno izbjegavam zbog velike količine kalorija ali ipak bih se odučila za crnu sa više od 70% kakaa koja je dokazana kao dobar antioksidans.

7. Imaš li omiljenu destinaciju za putovanje, i koliko općenito voliš putovati?

– Obožavam putovati i nastojat ću u budućem periodu da se što više edukujem u inostranstvu, da upoznam mnoge tradicije  i obilazim gradove u kojima do sada nisam bila. Omiljena destinacija mi je trenutno Turska u kojoj ljetujem svake godine, a želja mi je da obiđem i grad ljubavi – tj. Pariz, što ću i učiniti prvom prilikom.

8. Zbog čega se najviše ponosiš na sebe?

– Ponosna sam na sebe najprije zbog svoje istrajnosti da ne odustanem od svojih ciljeva. Bez obzira na težinu koju nosi sama medicina, završila sam je u roku sa svim desetkama u posljednjoj godini. Sa svojih 24 godine postati uzor mladima, biti ponos svojih roditelja i izgraditi sebe kao zrelu i već formiranu ličnost je veliki uspjeh na što mogu biti itekako ponosna.

9. Koji je najbolji kompliment koji si ikada dobila?

– Najljepše komplimente koje sam dobijala su vezane za moju skromnost i to najbolje mogu potvrditi osobe koje su imale priliku da me upoznaju.

10. Šta bi poručila onima koji prate naš portal?

– Ne odustajte! Za ostvarivanje svojih snova nekada je potrebno malo više hrabrosti. Usudite se da probate nešto novo, nešto što vas čini sretnim i ispunjenim. Potrudite se da uzmete sve što vam život nudi jer samo jednom to proživljavamo! Na kraju ne kajemo se zbog stvari koje smo uradili, već suprotno, kajemo se zbog stvari koje nismo uradili kada smo imali priliku za to.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...