Najmlađi Cazinjani dočekali ramazan veselo i s kandiljima

cazin.net

Najmlađi Cazinjani dočekali su ovogodišnji ramazan na poseban način. Manifestacija „Ramazanski vlakić“, koju su zajedno organizirali džemat Stara medresa, Medžlis islamske zajednice i Grad Cazin okupila je nekoliko stotina djece koja su s ramazanskim kandiljima, napravljenim samo za ovu priliku, prošetala gradom, a potom zajedno dočekali akšam s kojim je nastupio ramazan.

„I samo vaše okupljanje u ovako velikom broju dobar je pokazatelj da najdražeg gosta u godini u Cazinu zaista dočekujemo srcem i s velikom radošću. Molim Uzvišenog Allaha da nam u ramazanu podari dobro zdravlje i istu ovu radost koja će nas približiti Njemu, učiniti boljim ljudima i članovima zajednice i da Bajram dočekamo isto ovako radosni u još većem broju“, kazao je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Cazin prof. Said ef. Mujakić prilikom obraćanja djeci. Potom su najmlađima podijeljeni simbolični pokloni, ali i raznoliki ramazanski zadaci. Na svakom papiriću koji im je uručio glavni imam djeca su pronašla i svoj zadatak koji trebaju ispuniti ovog ramazana. Tako su neki dobili zadatak; probuditi ukućane na sehur, drugi, pomoći mami u serviranju iftara, a neki će biti zaduženi da svaki dan učine neko dobro djelo s kojim će obradovati roditelje.

Članovi KUD „Hasan Mujezinović“ pobrinuli su se za još jedan dašak tradicije u cijelom programu predvodeći ramazanski karavan u narodnim nošnjama i s talambasom. Nakon zajedničkog odbrojavanja do nastupanja akšama, skupa s akšamski ezanima kojis u se zaorili sa cazinskih džamija, najmlađi su upalili svoje ručno rađene kandilje, a nakon svega i zajedno otpjevali pjesmu o ramazanu.

Prelijepa ramazanska atmosfera, radost na licima djece i roditelja, ali i organizatora programa, potvrdili su da je urađen dobar i vrijedan posao i da je najdraži gost u godini itekako dobro došao u naš grad.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...