Da li redoslijed rođenja djece ima veze s njihovom inteligencijom Ilustracija
Najstarije dijete – najinteligentnije dijete?

Starija djeca u porodici imat će, vrlo vjerovatno, viši koeficijent inteligencije nego njihova mlađa braća, tvrde norveški naučnici

Autor: “Bebe i mame”

Tim norveških naučnika je nakon istraživanja došao do zaključka da starija braća imaju višu inteligenciju. Rezultati su temeljeni na istraživanju u kojem je učestvovalo 250 hiljada norveških muškaraca.  

O tome koliko redoslijed rođenja djece u porodici ima veze s njihovom inteligencijom do sada je bilo mnogo protivrječnih stavova naučnika:

– U prilog toj teoriji govore naučnci koji tvrde da starija djeca dobivaju više pažnje svojih roditelja.

– Drugi ističu da se razlike javljaju još prije rođenja, jer majka tokom svake sljedeće trudnoće proizvodi više antitijela koja utječu na razvoj mozga fetusa.

– Treći tvrde da veze između inteligencije i redoslijeda rođenja nema.

– Četvrti barataju podacima koji sugeriraju da parovi s nižim koeficijentom inteligencije imaju više djece od onih s višim koeficijent inteligencije.

Norveški profesori Petter Kristensen i Tod Bjerkedal kažu da su razlike u inteligenciji u njihovom istraživanju bile male, no, ipak, značajne. Istaknuli su i svoje mišljenje prema kojem na inteligenciju više od bioloških utječu društvene razlike.

Kao primjer navode da su utvrdili kako su oni koji su rođeni kao treće dijete u porodici, a koji su u ranom djetinjstvu ostali bez jednog od starije braće, razvili viši stepen inteligencije te se približili koeficijentu inteligencije drugorođenog djeteta u porodici.

S druge strane, Frank Sulloway, profesor s Kalifornijskog sveučilišta koji se bavi proučavanjem razvoja osobnosti i inteligencije ljudi, rekao je da prvorođenci mogu steći viši koeficijent inteligencije poučavanjem mlađe braće.

(Autor: Avaz)