Ispričala je ovo za “Glas Srpske” učiteljica prvog razreda banjalučke Osnovne škole “Dositej Obradović” Branka Lovrić Bosnić prenoseći utiske sa časova koje je protekle sedmice, umjesto u učionici za đake prvake širom Republike održala u studiju Radio-televizije RS.

„Prva sedmica protekla je odlično, na veliko zadovoljstvo i ponos svih, a u danima koji dolaze bićemo još bolji i profesionalniji. Pokazali smo koliko je velika naša Republika i stali jedni uz druge, svi na istom zadatku, da obrazujemo naše najmlađe i u ovo teško vrijeme“, istakla je Lovrić Bosnić.

Uz ovu učiteljicu već 35 godina stasavaju đaci prvaci, učeći slova i brojeve i sričući prve rečenice. Tokom svih decenija provedenih u prosvjeti učiteljica Branka kaže da joj najteže palo prvo jutro u okviru nastave na daljinu.

„Najteže mi je bilo da prvo jutro pozdravim svako dijete koje je u svojoj kući, a trebalo bi da bude u učionici“, istakla je ona.

Lovrić Bosnić kaže da na osnovu domaćih zadataka koje svaki prvačić šalje svom učitelju dobija povratne informacije kako da predaje iduću lekciju.

Foto: pexels

Prosvjetni radnici su se u veoma kratkom roku odazvali na poziv Ministarstva prosvjete i kulture RS i Republičkog pedagoškog zavoda i formirani su timovi prema razredima.

„Radili smo danonoćno da bismo ujutro mogli izaći pred televizijske kamere. To nije naše prirodno okruženje, ali vjerujem da je svaki pojedinac dao maksimum da bi ovako dobar program bio iznjedren“, kazala je Lovrić Bosnić.

Ispričala je da je prvi razred u petak učio o proljeću te da je veliko zadovoljstvo bilo vidjeti na fotografijama mališane obučene u bijelo kako šalju pozdrave proljeću.

„Dan ranije dobili su zadatak da obučeni u bijelo pozdrave novo godišnje doba. U svoj ovoj situaciji koja nas je zadesila moramo raditi i na jačanju dječije psihe, njihovim aktivnostima i da im pomognemo da shvate da je proljeće lijepo i ako ga posmatraju kroz prozor, jer nisu svi u mogućnosti da izađu u dvorište, na livade ili u šumarke.

Na svako dijete moramo misliti“, rekla je Lovrić Bosnić i dodala da, prateći nastavni plan i program, korak po korak nastavljaju da savladavaju nove lekcije.

Istakla je da joj je pomalo neobično da radi u uslovima kada ispred sebe umjesto toplih pogleda djevojčica i dječaka vidi samo oko kamere.

„Ipak to oko kamere učitelj oživi kao da ga gleda dječije oko i onda se gledajući u kameru obraćam svakom svom đaku“, rekla je Lovrić Bosnić poručivši mališanima da im svako jutro dobro i zdravo osvane.

Branka Lovrić Bosnić je istakla da su poruke podrške stigle i iz inostranstva.

„Sačuvala sam poruke koje su proteklih dana stizale i iz Njemačke, Belgije i Grčke, gdje prate naš nastavni program, malo li je“, rekla je Lovrić Bosnić.

Preuzeto sa: mojabanjaluka.info

Više saznajte na izvornom linku: Redakcija – Najteže je bilo da pozdravim dijete koje je u kući, a trebalo bi da bude u učionici / (lolamagazin.com).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.