Svijet je u prethodnoj godini pogodilo 980 prirodnih nepogoda, koje su uzrokovale gubitak najmanje 8.200 ljudskih života.

Svijet je u prethodnoj godini pogodilo 980 prirodnih nepogoda, koje su uzrokovale gubitak najmanje 8.200 ljudskih života. Poplave, uragani, oluje, bujice… ostavile su za sobom i materijalnu štetu koja se procjenjuje na 210 milijardi američkih dolara, što je znatno više od 166 milijardi dolara u 2019. godini, pokazuju podaci koje je objavio Munich Re.

Monsunske kiše uzrokovale su u više od dva mjeseca poplave i bujice, u kojima je život izgubilo najmanje 400 Pakistanaca.

Prošla godina bila je rekordna i po broju registrovanih oluja na sjevernom Atlantiku. Zabilježeno je 30 imenovanih oluja i 13 uragana, a uragan Eta je odnio 138 života na svom putu preko Kariba.

Izvor: Aljazeera

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.