Guam, zemlja sa 125.000 stanovnika pobijedila je Indiju, zemlju sa 1.25 milijardi, što je njihova druga pobjeda u historiji – nakon što su prvu zabilježili pet dana ranije protiv Turkmenistana.

Ova otočka zemlja u Paficiku je 174., od 209 zemalja na FIFA-inoj rang listi, nakon dva kola nalazi se na prvom mjestu Grupe D kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji, te su ozbiljni kandidati za progres u treću rundu kvalifikacija i direktan plasman na Azijski kup 2019. godine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Protiv Turkmenistana slavili su sa 1:0 autogolom Annaorazova u 14. minuti, a protiv Indije pobijedili su sa 2:1, uz golove McDonalda u 37. i Nicklawa u 62. minuti. Jedini gol za Indijce postigao je Chhetri u trećoj  minuti sudijske nadoknade.

Reprezentacija koja je 2002. u kvalifikacijama gubila po 16:0 i 19:0 u kvalifikacijama, što dovoljno govori koliko ovakvi rezultati znače za njih.

Inače, Guam je neinkorporisana teritorija SAD-a, što znači da su građanima zagarantovana osnovna ljudsk prava, ali ne i ona koja garantuje Ustav te zemlje. Također, svi građani Guama su i državljani SAD-a.

screenshot-7

Trenutno stanje na tabeli 

/avaz.ba