Na tržištu u BiH za prvih osam mjeseci ove godine otkriveno je 1.498 krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena, a najviše krivotvorenih novčanica, njih 143, bilo je u apoenu od 50 KM, te 141 novčanica apoena od 20 eura. 

Zijada Kovač iz Službe za odnose s javnošću Centralne banke (CB) BiH rekla je da je, osim novčanice od 50 KM, bilo i krivotvorenih novčanica od 100 KM – njih 133, u apoenu od 20 KM 43 komada i od 10 KM njih 13. 

– U istom razdoblju u CB BiH su registrirana ukupno 732 komada krivotvorenog kovanog novca, od čega najviše u apoenu od jedne KM – njih 688 komada, potom od pet KM 38 komada, te od dvije KM šest komada – rekla je Kovač. 

Ona kaže da je za osam mjeseci ove godine u CB BiH registrirano 411 krivotvorenih novčanica – eura.

– U stranoj valuti najviše krivotvorenih novčanica je apoena od 20 eura, njih 141, zatim je bilo 15 novčanica krivotvorenih američkih dolara, a najviše apoena od 100 američkih dolara, njih ukupno 14. Registrirano je i šest komada krivotvorenih novčanica srpskog dinara apoena od 1.000 RSD i dva komada krivotvorene britanske funte apoena 20 GBP”, kaže Kovače. 

Savjetuje da je kod prepoznavanja krivotvorina potrebno obratiti pažnju na to da osim papira, koji je specifičan i koji se na dodir može razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitne elemente koji se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme. 

– Kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit. Novčanice imaju i reljefni tisak koji se može osjetiti pod prstima, poput portreta i tekstova na licu kod konvertibilnih maraka. Postoje i optički promjenjivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica posmatra – pojasnila je Kovač. 

Dodaje da se krivotvorene kovanice mogu od autentičnih razlikovati vizualno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima i detaljima u kovanju. Kaže da je u prošloj godini u CB BiH ukupno bio registriran 2.381 komad krivotvorenih novčanica i kovanog novca svih valuta i apoena. Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba