Nakon pritiska medija i skandala s Borjanom Krišto: “Hrvatska žena” vraća 100.000 maraka državi

Dnevni list
Udruženje "Hrvatska žena Livno", tačnije nova predsjednica ovog udruženja Ilijana Dronjić, uskoro će vratiti 100 hiljada KM Ministarstvu civilnih poslova BiH koje su dobili za projekt "Sanacija i rekonstrukcija radi očuvanja kulturne baštine".

Povrat novca je pokušaj da se “Hrvatskoj ženi Livno” konačno osvjetla obraz nakon nevjerojatnog skandala u koji je upetljana bivša predsjednica udruženja i HDZ-ova zastupnica Tihana Krželj, ujedno i nevjesta Borjane Krišto, kao i livanjski župnik fra Vinko Sičaja.

Portparolka Ministarstva civilnih poslova BiH Zorica Rulj za Dnevni list je izjavila kako je od ovog Udruženja prema Ministarstvu je poslan akt da se novac želi vratiti.

– Nakon tog akta mi smo poslali instrukcije kako da se novac vrati i još uvijek nismo dobili uplatnicu, ali s obzirom na navedeni akt, očekujemo je uskoro. Novac će biti uplaćen na račun institucija, kao što i nalaže potrebna procedura – potvrdila je Rulj za Dnevni list.

Povratom novca završiti će se afera koja je dobro potresla Livanjski kanton, ali i cijelu BiH, kada je otkriveno da je Vijeće ministara BiH dodijelilo 100 hiljada maraka u području projekata kulture udruženju “Hrvatska žena”, a za koje je aplicirala Tihana Krželj, tadašnja predsjednica Udruženja i zastupnica HDZ-a BiH u Skupštini Livanjskog kantona, ali i nevjesta zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenice predsjednika HDZ-a BiH, Borjane Krišto.

Naknadno se otkrilo da je novac spomenutog udruženja bio namijenjen za djelomičnu rekonstrukciju livanjske crkve, kako je već prije bilo dogovoreno s livanjskim župnikom fra Vinkom Sičaja.

Nezadovoljstvo u Livnu doveo je do usijanja i incident, kada je Frano Krišto s nekoliko kamenica pokušao pogoditi zastupnicu Krišto ispred njene porodične kuće. Za ovaj čin se izvinio te istakao kako je “za to imao najmanje 100 hiljada razloga” te da je “bio frustriran depresivnim i katastrofalnim stanjem u Livnu”.

Njegova prezimenjakinja ga je tužila te će tako ovaj slučaj uskoro imati i sudski epilog.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...