Nakon tragedije u kojoj je početkom septembra na satu fizičkog odgoja život izgubio 12-godišnji učenik Osnovne škole Turbe, tamošnja sala za fizički odgoj još uvijek nije u upotrebi.

Rodbina poginulog učenika organizirala je potpisivanje peticije, kojom su tražili smjenu Upravnog odbora i direktorice OŠ Turbe, kao i resornog kantonalnog ministra obrazovanja.

Kao razloge smjene naveli su nepoduzimanje mjera sigurnosti u dvorani OŠ Turbe i svim dvoranama za tjelesni odgoj u SBK, neispravnost i neispitanost sportskih sprava i njihovu neusklađenost sa propisanim standardima.

– Naš osnovni zahtjev je da se našoj djeci omogući sigurno školovanje. Naša djeca u ovoj školi nemaju sigurnost. Krivi su svi. Škole u SBK nikad nisu bile u gorem stanju. Tražio sam hitni inspekcijski nadzor dvorane. Ako je ovo država u kojoj mi trebamo živjeti, ja sutra odoh iz nje – rekao je Nermin Švraka, daidža stradalog dječaka prilikom potpisivanja peticije.

Potrebna dokumentacija
Oko 400 mještana, kazao nam je Švraka nedavno u telefonskom razgovoru, potpisalo je peticiju.

A hitan inspekcijski nadzor, kako samo saznali, obavila je inspekcija koja je de facto nadležna samo da provjeri ima li škola evidenciju o održavanju zgrade.

Iako su prve informacije govorile kako je dvoranu zatvorila građevinsko-urbanistička inspekcija Općine Travnik, prema riječima inspektorice Edise Kahrić, to nije istina.

– Mi nemamo ovlasti za suspendiranje dvorane, nadležni smo za provođenje nadzora na održavanju građevina. Valja naglasiti da se direktorica škole obratila nama kao i to da se smrt dječaka nije dogodila zbog konstruktivne nestabilnosti objekta. Svaka škola, odnosno javna ustanova mora imati evidenciju o održavanju građevine. Škola u Turbetu nema takvu evidenciju, a mi smo im ostavili rok od sedam dana da nam dostave potrebnu dokumentaciju. Ukoliko ne, jedino što mi možemo napraviti je kazniti školu, a kazna se kreće od 1.000 do 7.000 KM – kazala je Kahrić.

Da se dvorana škole ne koristi potvrdila nam je i direktorica škole Mediha Ridžić.

– Od dana tragedije ne koristimo dvoranu i čekamo da nadležne institucije obave svoj posao. Dvoranu ne koristimo samoinicijativno do okončanja istrage – kazala nam je Ridžić.

Nakon tragičnog događaja, Kazimir Pobrić, stalni sudski vještak za građevinarstvo, kazao je medijima kako je situacija jasna.

– Golovi, kao i sve druge sportske sprave, morali su biti, mi to kažemo, ankerirani. To nam je potvrdio i ovaj tragični slučaj. A i niz proteklih godina svjedoci smo kroz medije da se ovakve stvari događaju i između ostalog to bi trebalo da nam bude pouka da ankeriramo sportsku opremu – rekao je Pobrić.

Uvjetne primjedbe
Prema njegovim riječima, tehnički prijem objekta teško je moguće obaviti makar bez uvjetne primjedbe o neankreriranim sportskim spravama.

I dok rodbina dječaka insistira na poboljšanju sigurnosti u školama i ostavkama odgovornih, a škola čeka da nadležne institucije obave svoj posao, istragu je preuzelo Kantonalno tužiteljstvo SBK iz kojeg su nam kazali tek da je istraga u tijeku.

Kraj u ovom slučaju, očito, još se ne nazire.

(avaz)