„360 stepeni“ najavljuje animaciju idejnog dizajna arhitekte Žarka Čeausevskog, koji daje potpunu sliku kako će izgledati Proeski počivalište na lokalitetu Gumenje u Kruševu, koje je sada u vrlo lošem stanju.

Izgradnja spomenika makedonskoj muzičkoj ikoni procjenjuje se da će koštati oko 150.000 eura, sredstva koja su obezbijedjena odlukom Zaevovog kabineta.

Opština Kruševo već je objavila poziv kompaniji za izgradnju spomen-obilježja. Prema pozivu za nadmetanje koji je objavljen u Elektronskom sistemu javnih nabavki, izgradnja bi trebalo da počne do 10. septembra i završi do kraja novembra.

“360 stepeni” već je objavilo fotografije dizajna autora Žarka Čauševskog, koji je bio jedini učesnik konkursa.

Arhitekta Čeauševski je prije nekoliko godina pobijedio na konkursu za uređivanje grobnice Proeskog, ali ta ideja nije realizovana, između ostalog i zbog toga što je objekat veći i skuplji. Kako su otkrili prisluškivani razgovori, projekat je takođe bio podložan političkim kalkulacijama tadašnje centralne vlade.

Čeauševski je makedonskoj javnosti poznat po nekoliko dizajnerskih rješenja zgrada koje su dio projekta Skoplje 2014, uključujući – novu fasadu Vlade i pretvaranje GTC-a u barok (koji nije sproveden).

Izvor vijesti: Ozren Tosic / azra.ba