Francuska fudbalska reprezentacija tvrdi da Međunarodna antidopinška agencija (WADA) ne sprovodi nikakvu istragu nad francuskim fudbalerima zbog navodnog korištenja spornih kofeinskih žvakaćih guma čime je demantovala pisanje El Munda.

“Pa to je ludost. Mislio sam da se neko šali kada su mi kolege proslijedile vaš upit”, rekao je Rafael Rajmond, portparol francuske reprezentacije u telefonskom razgovoru za Hinu.

“To nije istina. Nema nikakve istrage niti imamo ikakvih problema s antidopinškom agencijom. Jedine žvakaće gume koje se koriste u našoj svlačionici jesu one obične koje se mogu kupiti u trgovini”, izjavio je.

Neki hrvatski portali naveli su ranije u ponedjeljak, pozivajući se na El Mundo, kako se istraga provodi nad Francuskom i francuskim fudbalskim klubom PSG-om. WADA i PSG do objave ove vijesti nisu odgovorili na upit.

Španske novine El Mundo izvijestile su prošli utorak kako fudbaleri PSG-a, protiv kojih je u srijedu igrao Real Madrid, koriste žvakaće gume bez šećera, s kofeinom i vitaminom B. Navele su kako svaka žvakaća guma sadrži 50 mg kofeina te da se taj “energetski šut” apsorbira u pet minuta za razliku od kafe ili običnog energetskog napitka za čiju je apsorpciju potrebno pola sata.

“Taj stimulans aktivira nervni sistem i smanjuje osjećaj umora. To nije doping, ali je pod prismotrom WADA-e”, izvijestio je El Mundo dodavši da je reprezentacija Francuske nosila 120 paketa takvih žvakaćih guma na Svjetsko prvenstvo u Rusiju. Francuska je osvojila Svjetsko prvenstvo pobijedivši u finalu Hrvatsku 4:2 u julu 2018. godine.

“Nemojte misliti da je Francuska osvojila Svjetsko prvenstvo zbog žvakaćih guma. Doktor njihove reprezentacije Franck le Gal se pokazao skeptičnim: ‘Rezervisan sam prema njihovoj efikasnosti. Stavljamo ih na raspolaganje igračima na stol u sredini svlačionice, poput datulja i lješnjaka. Ni manje ni više'”, naveo je El Mundo.

U srijedu je francuski prvak PSG pobijedio Real Madrid 3:0. Španski mediji više nisu spominjali žvakaće gume koje su, prema El Mundu, osmišljenje u SAD-u.

“Vojne studije pokazale su da je žvakanje žvakaćih guma s kofeinom efikasno za snajperiste kako bi zadržali visok stepen koncentracije”, navele su te novine sa sjedištem u Madridu.

Izvor: Novi.ba/Agencije / novi.ba