Nakon vijesti da na Garavicama u Bihaću žele graditi crkvu: Inicijativa vijećnika, Bećirspahić Dinka, je bila korak ispred svih, koji gradonačelnik hitno mora prihvatiti!

BISCANI.NET

Jučer je objavljena informacija da na Garavicama u Bihaću žele graditi crkvu.

Naime, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH pokrenula je postupak izmjene odluke o proglašenju spomen-parkova Garavice i Šušnjar nacionalnim spomenicima. Riječ je o mjestimu masovnog pokolja u Drugom svjetskom ratu u Bihaću i Sanskom Mostu. Lokalne zajednice se protive. Smatraju da udovoljavanjem vjerskim zajednicama, u ovom slučaju pravoslavnoj, komisija ispunjava političke naloge i zanemaruje struku.

Podsjećamo, vijećnik Bećirspahić Dinko je početkom septembra 2017. godine, nakon događaja koji su pratili posjetu predsjednika RS-a Milorada Dodika, podnio inicijativu da se na nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine “Garavice” u Bihaću podigne visoki jarbol s državnom zastavom BiH.

Uz proceduru koja ide za realiziranje takve inicijative, zasigurno bi na mnoge načine, spriječili političke igre oko ovog spomenika, a koje su kako se približava august glasnije i opasnije za eventualne političke sukobe i interese koji bi poprimili i netrepeljivost na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Vezana vijest: Gradski vijećnik, Dinko Bećirspahić podnio inicijativu: “Na nacionalnom spomeniku Bosne i Hercegovine “Garavice” u Bihaću podići visoki jarbol s državnom zastavom BiH”

Hoće li nove činjenice i saznanja o zahtjevima za izgradnju crkve ubrzati one koji bi trebali realizirati inicijativu koja je bila korak ispred svih, ostaje nam da vidimo u narednom periodu.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...