Bužimljanka Adisa Nanić prije godinu je doživjela krvavi horor koji nikada neće zaboraviti. Bio je 20. juni kada je u središtu Graca sa suprugom Adisom Dolićem, s kojim se šerijatski vjenčala dvije sedmice prije toga, otišla u kupovinu. Građansko vjenčanje bilo je planirano za 3. juli. U jednoj sekundi sva sreća svijeta koju su jedno drugome darivali u iskrenoj ljubavi se ugasila. Bila u komi U šetališnoj zoni na njih je naletio terenac s poludjelim vozačem Alenom Rizvanovićem, koji je gas pritisnuo do daske. Adis je usmrćen na pločniku, a smrtno su stradali još jedna žena i četverogodišnji dječak, dok je 36 osoba povrijeđeno. Adisa je zbog teških povreda i u komi transportirana u bolnicu u Gracu, gdje su se ljekari na intenzivnoj njezi dugo borili za njen život.  Adisa se oporavila, fizičke povrede su zacijelile, ali duša nije. No, život s neizbježnim ranama mora se nastaviti. Toga je svjesna i ona. Razgovarali smo nakon odluke austrijskog suda da Alen Rizvanović, umjesto u zatvor, ide na psihijatrijsko liječenje. Adisa pokazuje potpuno odsustvo želje da se bavi čovjekom koji joj je uništio životne planove. Kaže da uopće nije pratila suđenje te da je pojedinosti čula od prijatelja. – Tog čovjeka ne poznajem. Prvi put sam vidjela njegovu fotografiju od policije kada su došli da uzmu izjavu. Još sam ležala na intenzivnoj njezi. Nisam bila obavezna da idem na suđenje, niti da ga pratim. To nikako ne može biti moj prioritet – kaže Adisa.

Njen život u Gracu krenuo je potpuno drugim tokom. Ostala je u kontaktu s porodicom rahmetli supruga, ali je svako nastavio sa svojim životom.

– Porodica rahmetli Adisa, uz moju porodicu, naravno, bila je moja velika podrška tih dana i mjeseci kad mi je bilo najteže. Danas svako ima svoj život, ja pokušavam izgraditi temelje za nastavak života u novim okolnostima – nastavlja svoju priču Adisa.

Nakon nesreće bila je u komi. Kaže da je bila i fizički i psihički slomljena.

Poštede i olakšice

– Nakon dva mjeseca boravka u bolnici, prebacili su me na jednu kliniku. Uz psihoterapeute sam se dobro oporavljala i ulagala svoj maksimum da prohodam, jer sam bila nepokretna. Osjetila sam da ja to mogu i to se, hvala Bogu, dogodilo – priča ona.

Adisa je ostala da živi u Gracu. Iako je u Bihaću završila Pedagoški fakultet i bila odlična studentica, a prije toga Medresu „Džemaludin Čaušević“ u Cazinu, da bi regularno sredila svoj status, morala je nastaviti studirati. Trenutno ide na kurs njemačkog jezika, a upisala je master studij slavistike.

– Sada sam samo studentica, a moje zdravstveno stanje još iziskuje određene poštede i olakšice – kazala nam je Adisa.

 

Nije život prošao, nema na nama rana…

– I nije život prošao. Nismo umorni i nema na nama rana… Pričat ću ti jednog dana kako sam tebi pisala, a svi su osim tebe čitali – napisala je Adisa u jednom statusu na Facebooku stihove popularne pjesme Dine Merlina.

Simbolična odšteta

Adisa se osvrnula i na priče o ogromnim novcima koje je, navodno, dobila od grada Graca zbog tragedije koja ju je ni krivu ni dužnu zadesila u pješačkoj zoni. Radi se, kaže Adisa, o simboličnoj sumi koja će joj dostajati tek za narednu godinu studija.