Prošlo je 27 godina od formiranja 105. bužimske udarne krajiške brigade.

Naime, na današnji dan, 15. augusta 1992. godine, formirana je 505-ta viteška bužimska brigada, na čelu sa legendarnim komandantom, brigadnim generalom rahmetli Izetom Nanićem.

Ova brigada je bila u sastavu Petog korpusa Armije R BiH. Prvenstveno je formirana kao 105. bužimska krajiška pješačka brigada, tog 15. augusta 1992. godine u Bužimu, a onda preimenovana u 505.

Na dan formiranja brigada je imala 97 oficira, 140 podoficira i 1.250 boraca. Jedinica je bila naoružana lahkim pješadijskim naoružanjem i lovačkim oružjem različitih kalibara. 105. BUMB je imala zonu odgovornosti desno od sela Baštra i lijevo od sela Stabandža u dužini od oko 30 km uz državnu granicu sa R Hrvatskom (tzv. RSK).

Ova brigada se istakla u mnogobrojnim borbama protiv agresorske JNA, terorističkih snaga, tzv. VRS, te domaćih izdajnika. Odigrala je ključnu ulogu u odbrani naše države i oslobađanju Unsko-sanskoga kantona.

Dana 15. decembra 1993. godine odlukom Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, na prijedlog štaba Vrhovne komande OS R BiH, 505. brdskoj brigadi iz sastava Petog korpusa dodijeljen je počasni naziv “viteška”. Za hrabrost, odlučnost, požrtvovanost, za izuzetno isticanje u borbi, veliko umijeće u izvršavanju borbenih zadataka, te uspjehe protiv agresora, za očuvanje suverniteta i integriteta Republike Bosne i Hercegovine.

Kroz brigadu su prošli mnogi slavni borci, među kojima je najpoznatiji komandant, nosilac “Zlatnog ljiljana” i dobitnik ordena heroja oslobodilačkog rata, Izet Nanić.

Za vrijeme agresije na BiH, 505. bužimska brigada je imala 462 poginula, 2.514 ranjenih i 189 nestalih ili zarobljenih boraca.

Komandu 505. bužimske brigade sačinjavali su:

Komadant: Izet Nanić,
Zamjenik komandanta: Sead Jusić,
Načelnik štaba: Fuad Kulauzović,
Pomoćnik za bezbjednost: Zijad Nanić,
Pomoćnik za logistiku: Ibrahim Cinac.

Sastav brigade:

1. odred TO Bužim,
2. odred TO Bužim,
3. odred TO Bužim,
Specijalna jedinica Hamze,
Specijalna jedinica Gazije,
Samostalni vodovi iz združenog odreda TO Bužim.

Mjesec august svake godine poseban je za Bužim. Od 4. do 15. avgusta traje manifestacija „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“.

Legendarni komandant 505. bužimske brigade i jedan od najvećih heroja Krajine poginuo je 5. augusta 1995. godine. Krenuo je s Ćorkovače u proboj i spajanje s Hrvatskom vojskom u smjeru Dvora na Uni. Posljednja Nanićeva naredba bila je:

– “Znate svi zadatak, cilj nam je spojiti se s hrvatskom vojskom u Dvoru, ali, ako Hrvata ne bude u Dvoru, mi idemo u Kostajnicu. Uglavnom, spojit ćemo se. Sretno”, poručio je svojim borcima Nanić.

Tog dana u 14:30 sati ubijen je na području Ćorkovače iz neprijateljske zasjede.

Povodom ovog datuma donosimo vam historijski govor našeg generala Izeta Nanića:

(cazin.net)