Hakeri su ukrali podatke blizu 500 miliona korisnika Yahoo-a, potvrdila je kompanija, prenosi BBC.

Krađa se dogodila krajem 2014. godine i uključuje lične podatke, nešifrovana sigurnosna pitanja i odgovore, imena, e-mail adrese, telefonske brojeve, datume rođenja, lozinke…

To ne uključuje bilo kakve podatke kreditnih kartica, navodi kompanija, dodajući da vjeruje kako je napad sponzorirala država, odnosno da određeni pojedinac djeluje u ime vlade.

U julu je Yahoo prodat američkom telekom gigantu Verizonu za 4,30 milijardi eura, a neki dioničari navodno strahuju da bi ovaj slučaj mogao promijeniti cijenu transakcije, navodi Business Insider.

Yahoo je saopćio kako nema dokaza da haker i dalje ima pristup Yahoo mreži ili internim uslugama. Yahoo poziva korisnike da promijene svoje lozinke i sigurnosna pitanja te da preispitaju svoje račune u slučaju sumnjivih aktivnosti.

/klix.ba

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.