U NAPADU na Novom Zelandu ubijeno je najmanje 49 ljudi.

Dok se spremao za ulazak u džamiju, muškarac koji je ubijao vernike, slušao je četničku pjesmu “Od Bihaća do Petrovca sela”, javlja Telegraf.

U pjesmi koju je slušao napadač spominje se i Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac kojemz se za pet dana izriče drugostupanjska presuda.

Podsjetimo, napadač je u gradu Christchurchu na Novom Zelandu napao dvije džamije te pucao po ljudima koji su bili u njima. Ubijeno je najmanje 49 ljudi, a taj broj bi mogao i rasti.

Bosanskohercegovački veleposlanik u Australiji i Novom Zelandu Mirza Hajrić kazao je kako za sada nema informacija da je među ubijenima u džamijama bilo i osoba podrijetlom iz BiH ali je istaknuo kako su užasavajuće asocijacije koje se javljaju kada se čuje što je inspiriralo masovnog ubojicu.

“Ono što posebno zabrinjava nas iz Bosne i Hercegovine je što je ubojica koji je bijelac i rođen je u Australiji, prilikom izravnog snimka koji je postavljen na društvenim mrežama, na putu za džamije gdje je počinio masakr slušao četničke pjesme, pjesme srpskih nacionalista u kojima se spominje Radovan Karadžić, koji treba voditi Srbe, koji se nikoga ne boji, spominju se ustaše i Turci koje treba pobiti”, kazao je Hajrić u izjavi za televiziju N1 dodajući kako sve to ponovo oživljava prizore masakra iz Srebrenice.