Ljudi i mašine prići će Suncu bliže nego ikada zahvaljujući NASA solarnoj sondi Probe Plus koja se nalazi u ključnoj fazi razvoja.

Sonda koja bi trebala da bude lansirana 2018. godine prići će našoj matičnoj zvijezdi na samo šest miliona kilometara, što je sedam puta bliže od bilo koje druge letjelice. Poređenja radi, Zemlja se nalazi na prosječnoj udaljenosti od Sunca od oko 150 miliona kilometara.

Probe Plus će dostići tu udaljenost nakon obavljene 24 orbite i sedam preleta pokraj Venere.

Letelicu koju gradi APL u američkom Merylandu (Johns Hopkins Applied Physics Laboratory) trenutno se nalazi u fazi sklapanja, integracije i testiranja.

Sonda će sa sobom nositi četiri instrumenta koji će ispitivati Sunčevo magnetno polje, solarne vjetrove i plazmu koja okružuje našu zvijezdu. Sakupljeni podaci pružit će ključne informacije o kreiranju vremenskih uslova u svemiru.

Ekstremna blizina Suncu letjelicu će dovesti u izuzetno teške uslove od kojih će je štititi 11,5 centimetara debeo omotač. Temeprature koje vladaju na udaljenosti od šest miliona kilometara iznose oko 1.400 stepeni Celzijusa.

Pored naučnog dijela zadatka, sonda će oboriti i rekord najbrže ljudske mašine. Naime, prilaskom Suncu Solar Probe Plus dostići će brzinu od oko 200 kilometara u sekundi.

/avaz