Svemirski teleskop Hubble uhvatio je neobične snimke s Jupiterovog ledenog mjeseca Europe, a NASA-ini naučnici vjeruju kako se radi o 200 metara visokim gejzirima.

Evropa je jedan od četiri najveća mjeseca u orbiti oko Jupitera. U potpunosti je prekriven vodenim ledom, ispod kojeg se gotovo sigurno nalazi okean u kojem je dvostruko više vode nego na Zemlji.

– Ocean Europe smatra se jednim od najizglednijih mjesta na kojem bi se potencijalno mogao nalaziti život unutar Sunčevog sistema, izjavio je Geoff Yoder, jedan od administratora NASA-e, prenosi Jutarnji.hr.

Prije četiri godine, drugi tim NASA-inih naučnika također je uočio pojavu za koju su zaključili kako se radi o gejzirima visine od oko 160 kilometara. Snimci su i tada stigli s teleskopa Hubble, no tim je koristio potpuno drugačiju metodologiju, i gejziri su uočeni u polarnoj regiji.

Rezultati oba tima pokazali su gejzire slične mase i intenziteta, zbog čega je vjerovatno da se uistinu radi o gejzirima. Pažljivom analizom podataka eliminirani su svi drugi mogući uzroci opaženih pojava.

/faktor.ba