Naša stranka SDP-u: Okončajte agoniju u Tuzlanskom kantonu

Dodatno trošenje vremena i javnog novca na navedeni nelegalan način samo nepotrebno multipliciralo već ogromnu nastalu štetu i gotovo dovelo u pitanje smisao izbornog natjecanja kao praznika demokratije

Avaz.ba

Regionalni odbor Naše stranke Tuzla smatra neophodnim, nakon gotovo šest mjeseci mrcvarenja, definitivno okončanje procesa formiranja izvršne vlasti u Tuzlanskom kantonu.

Proces treba dovršiti relativni pobjednik prošlogodišnjih izbora (SDP), njegovim promptnim dovršenjem ili odustajanjem, smatraju u Našoj stranci.

– Na taj način bi bile omogućene sve druge opcije koje bi morale voditi ka najbržem dokidanju vršenja izvršne vlasti od formalno nelegitimne vlade, kao i stotina njenih drugih biranih i imenovanih dužnosnika koji nemaju izborno povjerenje građana TK i ilegalno raspolažu njegovim budžetskim i drugim sredstvima i pravima.

U najmanju ruku, bila bi okončana nepodnošljiva situacija potpune agonije dovršenja izbornog procesa iz oktobra 2018. godine, uspostavom nove izvršne vlasti shodno izbornim rezultatima i spriječena daljnja indirektna prevara birača neuvažavanjem njihove demokratske volje.

Naša stranka konstatira da bi na ovaj način svako dodatno trošenje vremena i javnog novca na navedeni nelegalan način samo nepotrebno multipliciralo već ogromnu nastalu štetu i gotovo dovelo u pitanje smisao izbornog natjecanja kao praznika demokratije i krajnje ozbiljno, indirektno, narušilo i naš politički rejting.

U tom smislu, neophodno je odmah formirati izvršnu vlast u TK i uvesti politički život u ustavno-zakonsku sferu, pri čemu će Naša stranka, kao i do sada, principijelno dati svoj puni doprinos – stoji u saopćenju Naše stranke.

(Autor: Avaz)