NASA je objavila da će u ponedjeljak otkriti neobično otkriće na površini Jupiterovog mjeseca Europa. Nažalost, naučnici su dodali da fascinantno saznanje nema veze sa potencijalnim vanzemaljcima.

Naime, Hubble je primjetio “neobičnu aktivnost” na površini Europe, a javnost je ubrzo počela spekulisati o otkriću vanzemaljaca ja Jupiterovom Mjesecu. Kako bi tome stala u kraj, NASA je izdala saopćenje u kojem naglašava da otkriće nema veze sa životnim oblicima.

“U ponedjeljak ćemo objaviti naša otkrića na Jupiterovom mjesecu Europa. Spoiler – nisu vanzemaljci”, stoji u kratkom i šaljivom saopćenju američke NASA-e.

Informacije koje će naučnici otkriti sljedeće sedmice najvjerovatnije imaju veze sa vodoskocima koje je Hubble snimio još 2012. godine, ali koji više nikada nisu primijećeni. Ukoliko su vodoskoci povezani sa podzemnim okeanima, potraga za dokazima o vanzemaljskom životu bila bi lakša.

Naime, vodoskoci bi mogli sadržavati hemikalije ili čestice koje bi mogle ukazati na postojanje vodenog života u Europinim okeanima.

Mjesec prečnika 3.000 kilometara ima tri puta više vode nego Zemlja. Naučnici vjeruju da su Europini okeani slani i da se njihova temperatura reguliše utjecajem Jupiterove gravitacije zbog čega se nalaze u tečnom stanju.

/klix.ba