Građanima Bosne i Hercegovine i širom regiona umanjeni su troškovi rominga što je rezultat Regionalnog sporazuma o romingu, koji je potpisan 4. aprila 2019. na Digitalnom samitu zapadnog Balkana u Beogradu. 

Bosna i Hercegovina je odigrala veoma konstruktivnu ulogu kao prva zemlja u regionu koja je bila spremna za potpisivanje ovog sporazuma, koji također predstavlja značajan korak ka zajedničkom roaming prostoru EU i Zapadnog Balkana, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

– Prilikom putovanja svako želi koristiti svoj telefon pod istim uvjetima kao da je kod kuće. Princip ‘rominga kao kod kuće’ koji se primjenjuje u EU smatra se jednom od najuspješnijih inicijativa EU. Od toga će dugoročno korist imati i korisnici i pružaoci usluga. Naša želja je da se BiH što prije pridruži ‘virtualnom’ EU roming prostoru – kazao je šef Delegacije Evropske unije u BiH, Lars-Gunar Vigemark (Gunnar Wigemark).

Sporazum kojim se predviđa potpuno ukidanje naknada za roming u regionu u naredne dvije godine, predstavlja jasnu poruku o predanosti regiona evropskim integracijama.

Sporazum je omogućio BiH da aplicira za relevantna bespovratna sredstva EU u sklopu Investicionog okvira za Zapadni Balkan. Za region su obezbijeđena sredstva u ukupnom iznosu od 30 miliona eura za razvoj širokopojasne infrastrukture i mobilizaciju strateških ulaganja u telekomunikacije.Izvor vijesti: Avaz.ba / azra.ba