Naše mlade nade; Bišćanin Ajdin Keškić na Međunarodnom festivalu u Novom Sadu

A.Zunic/biscani.net

Općepoznato je da u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Unsko-sanskom kantonu, imamo mnogo primjera talentovanih mladih ljudi, koji, nažalost, nemaju mnogo prilika da to pokažu.

U moru negativnih temi koje se protežu kroz sve vrste medija, pored svega lošeg što je okupiralo pažnju javnosti u posljednjem periodu, vrijeme je da pričamo pozitivnim stvarima, o mladim ljudima koji su naša nada u bolje sutra.

Jedan od takvih je i Ajdin Keškić, student treće godine Odsjeka za razrednu nastavu na Pedagoškom fakultetu Univerziteta u Bihaću. Ovih dana osvojio je nagradu, tačnije drugo mjesto, na Drugom međunarodnom festivalu poezije i kratke priče “Živko Stojanovski”. Ajdin se na konkurs javio sa tri pjesme: “Dječiji otisak”, “Šare drveta” i “Vlasništvo”.

Za portal bišćani.net Ajdin govori o Festivalu, ideji za prijavu, ali i ljubavi prema pisanoj riječi. S njim je razgovarala Amila Žunić:

Kada i gdje je održano takmičenje?
Takmičenje se održalo u Novom Sadu, 29.9.2018.godine.

Otkud ideja da se prijavite, šta je prevagnulo da odete?
– Definitivno moja intuicija je bila glavni uzrok prijave na takmičenje i sam moj rad i trud oko pisanja.

Koliko već dugo postoji ljubav prema pisanoj riječi i šta Vas “tjera” na pisanje?
Od osnovne škole sam zapisivao stihove. Ali nisam nikad krenuo nekim ozbiljnijim stvaranjem. Sve do sad. Kad imam neki životni problem ili kad sam sretan, najviše volim to da ostavim kao trag na papiru.

Da li je bila velika konkurencija u Novom Sadu, protiv koga ste se takmičili?
Konkurencija jest bila velika, iako ja ne volim baš da koristim taj termin. Ali bilo je mnogo učesnika iz više država i većina nas je zabilježila lijepe rezultate.

Vaši utisci sa takmičenja, ima li nešto što biste posebno istaknuli?
-Da. Istekao bih to što ovo takmičenje je pružilo veliki dijapazon druženja i upoznavanja novih ljudi. To mi se najviše dopalo, pored toga što cijene trud i rad svakog pojedinca.

Koji su planovi za dalje, planirate li nastaviti sa pisanjem, da li da očekujemo neku knjigu u budućnosti?
Iskreno, ovo još nije ni početak. Tek sad mnogo radim i pišem. Pored svih ostalih životnih obaveza. Naravno da želim nastaviti pisati. Već sam aplicirao na određene pozive i konkurse. Svakako, želim objaviti knjigu, koja će biti nešto drugačija od ostalih kad je u pitanju žanr za djecu, a tako i za odrasle. Vrijeme će pokazati kad je idealan trenutak za to. A kasnije bi valjalo otići korak dalje.

Hvala na izdvojenom vremenu za portal bišćani.net, želimo Vam mnogo uspjeha u nastavku školovanja!
Hvala Vama.101

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...