Zbog epidemije koronavirusa nastava u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima u Tuzlanskom kantonu bit će obustavljena do daljnjeg.

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona donijelo je odluku o obustavljanju nastavnog procesa do daljenjeg u svim osnovnim i srednjim školama te na fakultetima zbog epidemije koronavirusa, što je potvrdila resorna ministrica Fahreta Brašnjić.

Shodno preporuci Kriznog štaba FBiH, u cilju preveniranja povećanja broja oboljelih od koronavirusa, kantonalno resorno ministarstvo 11. marta ove godine prvenstveno je donijelo odluku o dvosedmičnom obustavljanju nastave u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima koji djeluju u Tuzlanskom kantonu.

Međutim, zbog činjenice da je epidemija koronavirusa u našoj zemlji i dalje aktuelna, kao i da ne postoji tačna prognoza do kada će ovakav trend biti prisutan u BiH, Ministarstvo obrazovanja i nauke TK danas je donijelo odluku o obustavi nastave do daljnjeg.

Ministrica Brašnjić je potvrdila da se trenutno vrši uspostava testne, kao i online nastava u punom smislu.

S druge strane, do danas nijedan slučaj zaraze koronavirusom u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH nije zabilježen.

U kućnoj izolaciji se nalazi 5.037 osoba, a na SARS-CoV-2 testirano je 139 osoba. Rezultati svih analiza su bili negativni.

Izvor: Klix.ba