Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je blokada formiranja novog saziva Vijeća ministara smišljena politička igra koja nema nikakve veze sa NATO-om i aktiviranjem Akcionog plana za članstvo /MAP/ i da je na djelu uzurpacija važne pozicije da bi bilo spriječeno da na nju dođe Srbin iz RS-a, odnosno SNSD-a.

“To je neopravdano duga blokada i paraliza nečega što je moglo da se uradi prije najmanje mjesec dana, nepotrebno gubljenje vremena i smanjivanje perioda u kojem će neko iz Republike Srpske biti na poziciji predsjedavajućeg /Vijeća ministara/”, rekla je Cvijanović novinarima u Tesliću.

Komentarišući izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića da bi imenovanje novog predsjedavajućeg trebalo da bude istovremen proces sa usvajanjem godišnjeg nacionalnog plana za NATO integracije, Cvijanović je naglasila da priča u vezi sa NATO-om i MAP-om bošnjačkim političarima često služi kao izgovor zato što imaju neke druge ciljeve.

“Ne mogu da pretpostavim da iko može da bude toliko politički neosvješten pa da i prije nego što krenete u bilo kakve ozbiljne razgovore počne da izbacuje razne uslove. I mi smo mogli da postavimo razne uslove. Stvar je veoma jasna. Treba ozbiljno pristupiti formiranju Vijeću ministara”, kaže Cvijanović.

Ona je podsjetila da je na redu da predsjedavajući Vijeća ministara bude Srbin iz Republike Srpske, odnosno SNSD-a koji je pobjednička partija na posljednjim opštim izborima, te da su to jasno rekli i u razgovoru sa političkim partnerima iz bošnjačkog i hrvatskog naroda i da je to već svima jasno.

“Zvizdić se tamo zadržao neopravdano dugo. Imali smo izbore i na red je došlo sprovođenje izbornih rezultata i formiranje novog Savjeta ministara. On je uzurpirao poziciju s jasnim ciljem, sprečavajući da tu dođe Srbin iz SNSD-a kao što bi trebalo da bude po političkoj snazi”, rekla je Cvijanović.

Predsjednica RS-a je istakla da Zvizdić neopravdano dugo zadržava i ministre iz Republike Srpske kojima građani na izborima nisu poklonili povjerenje.

“Ti ljudi zauzimaju važne pozicije, a ne mogu ni na koji način da doprinesu ni radu Vijeća ministara, niti onome što građani RS-a očekuju da tamo urade u njihovo ime i u njihovu korist. To je apsolutno zaleđena situacija”, ocijenila je Cvijanović.

Prema njenim riječima poslije formiranja Vijeća ministara treba definisati agendu za ovaj mandat, a onda raditi na tim pitanjima zbog toga što je to u interesu građana.

(Vijesti.ba)