Iako su i same pogođene pandemijom koronavirusa, neke članice NATO pomogle su drugima, između ostalog i Sjevernoj Makedoniji, rekao je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg danas u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

– Pozdravljam podršku našoj najnovijoj članici. To je saveznička solidarnost na djelu – rekao je Stoltenberg, saopćio je NATO, uz podsjećanje da se Sjeverna Makedonija 30. marta obratila NATO-u sa zahtjevom za pomoć.

Kao pomoć Sjevernoj Makedoniji, Mađarska je osigurala 100.000 zaštitnih maski i 5.000 zaštitnih odijela, Slovenija 200.000 maski, a Holandija testove za utvrđivanje prisustva koronavirusa, objavio je Glas Amerike.

Također, američka vlada je izdvojila 1,1 milion dolara, dok će Norveška uputiti medicinski materijal vrijedan 180.000 eura.

U sklopu borbe protiv širenja virusa, Sjeverna Makedonija koristi norvešku poljsku bolnicu, čime je udvostručen kapacitet Klinike za infektivne bolesti u Skoplju, dodaje VOA.


Više saznajte na izvornom linku: Avaz.ba – NATO pomogao Sjevernoj Makedoniji, dobili opremu i novac / (avaz.ba).
– Ovo je čitanje RSS vijesti.

NAPOMENA O AUTORSKIM PRAVIMA:
  • Ukoliko neki drugi medij želi preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor portal Biscani.net, dužan je navesti portal Biscani.net kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na foto i video materijale kojima je autor portal Biscani.net, ili fotografije koje su portalu date na korištenje.
  • U skladu sa Članom 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH napominjemo: Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.